Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Κατέρρευσαν οι ελπίδες της Μέι για σύντομη παράταση του Brexit
Κατέρρευσαν  οι ελπίδες της Μέι για σύντομη παράταση του Brexit
10.04.2019 | 09:36

Κατέρρευσαν οι ελπίδες της Μέι για σύντομη παράταση του Brexit

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Μια φωτογραφία του Εμανουέλ Μακρόν να υποδέχεται την Τερέζα Μέι στο Παρίσι κοσμεί τις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων σήμερα. Η παράταση του άρθρου 50 ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών της πρωθυπουργού της Βρετανίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, οι ηγέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι το σχέδιο της κ. Mέι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι υπερβολικά - "επικίνδυνο" - αλλά είναι έτοιμοι να προσφέρουν μια καθυστέρηση έως και ενός έτους. Ωστόσο, η εφημερίδα προσθέτει ότι αν συμφωνηθεί μια μεγάλη παράταση, η κ. Μέι θα αντιμετωπίσει άμεσα πιέσεις να υποβάλλει την παραίτησή της.  

"Ο Γάλλος ηγέτης πιέζει για μια μεγάλη καθυστέρηση του Brexit μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου" , γράφει η Metro. Ο κ. Μακρόν αναμένεται να απαιτήσει κάποιες πρόσθετες "δεσμεύσεις" για να δοθεί η παράταση όπως τον αποκλεισμό της Βρετανίας από τη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης, σε περίπτωση που στο Λονδίνο εκλεγεί ένας αντιευρωπαϊστής πρωθυπουργός, μας ενημερώνει η Metro.

O Μακρόν , ο οποίος υποστηρίζει την επιβολή όρων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξασφαλίσει - "καλή συμπεριφορά" - όπως σημειώνουν οι Times - σε περίπτωση καθυστέρησης - προειδοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ - "να μην ταπεινώσει την κ.Μέι". Ο κ. Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ - "να αντιμετωπίσουν με σεβασμό το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση των μελλοντικών σχέσεων", επισημαίνουν οι Times.

Ο Guardian επικεντρώνεται επίσης στiς δηλώσεις Τουσκ. Αναφέρει ότι το αίτημα της κ. Μέι για σύντομη αναβολή του Brexit έχει "καταρρεύσει", αφού ο κ. Τουσκ χρησιμοποίησε την επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ για να   "αποδομήσει" το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Κάθε καθυστέρηση που θα συμφωνηθεί με την ΕΕ είναι πιθανότερο να διαρκέσει μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, αναφέρει o Guardian.

Όπως πολλές άλλες εφημερίδες έτσι και η i εκφράζει αμφιβολίες για τις πιθανότητες της κ. Μέι να εξασφαλίσει τη σύντομη , όπως επιδιώκει, καθυστέρηση του Brexit. Δίπλα στο σχετικό δημοσίευμα βλέπουμε μια φωτογραφία της κ. Μέι να έχει μια ζωηρή συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέι και η Μέρκελ πραγματοποίησαν συνάντηση 1,5 ώρας στο Βερολίνο, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναζητά την έγκριση των Ευρωπαίων ηγετών για νέα καθυστέρηση του Brexit. Μετά τη συνομιλία τους, Μέι και Μέρκελ δεν προχώρησαν σε σχόλια.

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018