Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: “Η προδοσία του Brexit”
Βρετανία: “Η προδοσία του Brexit”
30.03.2019 | 15:19

Βρετανία: “Η προδοσία του Brexit”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

“Η προδοσία του Brexit”, ο πηχυαίος τίτλος της Daily Mail θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν πολλά από τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου.

“Η τελευταία απόρριψη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι έχει αφήσει τη χώρα σε πολιτική παράλυση”, γράφει η Mail.

Χθες το βρετανικό Κοινοβούλιο είπε ξανά “όχι” στην Τερέζα Μέι για το σχέδιο εξόδου από την ΕΕ.  Συγκεκριμένα, τη συμφωνία καταψήφισαν 344 βουλευτές, ενώ 286 ψήφισαν υπέρ.

"Brexit: η αποστολή που δεν ολοκληρώθηκε” είναι ο τίτλος στην εφημερίδα i, ενώ ο Guardian περιγράφει τo “αίσθημα αμφιβολίας” για τις μελλοντικές εξελίξεις που επικράτησε στο κοινοβούλιο μετά την καταψήφιση για τρίτη φορά της συμφωνίας Brexit.

H Sun συνεχίζει να επικρίνει τους βουλευτές που στρέφονται κατά της συμφωνίας επισημαίνοντας ότι “η χώρα απηύδησε με σας…”.

H Daily Express δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα μια φωτογραφία των διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο χθες το απόγευμα οι οποίοι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, εκφράζουν μια “αξιοπρεπή οργή”.    

“Μία ημέρα που έπρεπε να ήταν γιορτή για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μετατράπηκε σε οργή κατά της πολιτικής τάξης επειδή απέτυχε να υλοποιήσει τις επιθυμίες των ψηφοφόρων” εκτιμά η Express.

Οι Financial Times συμφωνούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει “περίοδο πολιτικού χάους , κρίσης και ταπείνωσης”. Μέρος όμως της ευθύνης, κατά τους Financial Times, πρέπει να επωμισθούν και οι υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ που “τροφοδότησαν με φρούδες ελπίδες” το εκλογικό σώμα.

"Η έξοδος από την ΕΕ ποτέ δεν θα ήταν γρήγορη και εύκολη", τονίζει η εφημερίδα.

Πολλές είναι οι αναλύσεις στις εφημερίδες για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Ιδιαίτερα καυστικός στις κρίσεις του κατά της κυβέρνησης και της Τερέζα Μέι είναι ο αρθρογράφος του Guardian Τζόναθαν Φρίντλαντ.

“Στο βασίλειο δεν υπάρχει άλογο που να είναι περισσότερο νεκρό από τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ”, γράφει χαρακτηριστικά ο Φρίντλαντ. “Ένα άλογο που μαστιγώθηκε ξανά και ξανά. Μία συμφωνία που κατέρρευσε για τρίτη φορά στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων”, προσθέτει ο Φρίντλαντ.

Η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας, κρίνει στο κύριο άρθρο της σήμερα Σάββατο η εφημερίδα The Daily Telegraph.

Οι Times εκτιμούν πάντως ότι “όλα δεν έχουν τελειώσει για την Τερέζα Μέι και τη συμφωνία της”. Αναφέρουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει "μια τελική απόπειρα" για να περάσει η συμφωνία της κ. Μέι από το κοινοβούλιο σε μια επαναληπτική ψηφοφορία που θα μπορούσε να προκύψει από τις περαιτέρω ενδεικτικές ψήφους.

Οι ενδεικτικές ψήφοι δείχνουν την τάση αποδοχής ή μη στο κοινοβούλιο όσον αφορά τις διάφορες προτάσεις για το Brexit.

Και η OnLine έκδοση της Huff Post UK συμφωνεί ότι η κ. Μέι “ έχει ακόμα να διανύσει κάποιο δρόμο”. "Η όλη στρατηγική της βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι βουλευτές θα πατήσουν τα φρένα μόλις το αυτοκίνητο φτάσει στην άκρη του γκρεμού”, επισημαίνει η Huff Post.  

Η Daily Telegraph, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας απόσυρσης και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Telegraph, θα επιδιώξουν να πείσουν την πρωθυπουργό ότι είναι καιρός “να δεχτεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ”.

Το περιοδικό The Spectator σημειώνει ότι οι πιθανότητες μιας μακράς καθυστέρησης του Brexit έχουν “αυξηθεί σημαντικά”.

Η Sun θεωρεί ότι οι γενικές εκλογές είναι πλέον πιθανές. “Θα ήταν μια ευκαιρία να τσαλακωθούν οι κυνικοί και ανέντιμοι τσαρλατάνοι που μπλοκάρουν το Brexit”, γράφει η εφημερίδα.

“H πιθανότητα η κα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές είναι σουρεαλιστική” αναφέρει η Telegraph.

Η Daily Mirror, εκτιμά ότι οι εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία στους ψηφοφόρους “ να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική”.  

Ωστόσο ο αναλυτής – δημοσκόπος σερ Τζον Κέρτις (John Curtice) υπογραμμίζει στη Daily Mail ότι οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν σήμερα ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι το αδιέξοδο θα συνεχισθεί.

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018