Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : Μια τελευταία ευκαιρία για την Τερέζα Μέι
Brexit : Μια τελευταία ευκαιρία για την Τερέζα Μέι
29.03.2019 | 10:42

Brexit : Μια τελευταία ευκαιρία για την Τερέζα Μέι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

"Ημέρα της κρίσεως" , "Η πιο σκοτεινή ώρα για τη δημοκρατία", "Η τελευταία ευκαιρία" - ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων.     

Η βρετανική κυβέρνηση καταθέτει αργότερα σήμερα , για τρίτη φορά, στο Κοινοβούλιο, τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, αφού έλαβε το "πράσινο φως" από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων για τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας.

"Η πρόταση είναι καινούρια, ουσιωδώς διαφορετική και σύμφωνη με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί", δήλωσε ο πρόεδρος Τζον Μπέρκοου. Ο τελευταίος είχε απορρίψει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας την περασμένη εβδομάδα με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές δεν είναι δυνατόν να επανεξετάσουν ένα κείμενο που είχαν ήδη καταψηφίσει δύο φορές.

Για να προσπεράσει το εμπόδιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει προς ψήφιση μόνο ένα μέρος του κειμένου, τη Συμφωνία της Αποχώρησης, χωρίς να συμπεριλάβει την Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλές εφημερίδες απαιτούν από τους βουλευτές να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

"Σήμερα ήταν η ημέρα που υποτίθεται ότι Ηνωμένο Βασίλειο θα γινόταν ένα υπερήφανο κυρίαρχο έθνος για άλλη μια φορά" , γράφει η Daily Mail. "Οι βουλευτές έχουν μια τελευταία ευκαιρία να δείξουν ότι σέβονται τη δημοκρατία , εκτιμά η Mail.

"Ή σημερινή ήταν μια ημέρα που η Βρετανία θα ελευθερωνόταν από τα δεσμά της ΕΕ", σημειώνει η Daily Express. "Ημέρα γιορτής και απελευθέρωσης που έχει γίνει η πιο σκοτεινή ώρα για τη βρετανική πολιτική", προσθέτει η Express.

Το μήνυμα προς τους βουλευτές από το κύριο άρθρο της Sun είναι απλό: "Μη προδώσετε το Ηνωμένο Βασίλειο".

Έκκληση για τη "διάσωση του Brexit" κάνουν οι εφημερίδες στην Αρλέν Φόστερ , την ηγέτιδα του κόμματος των Δημοκρατών Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP).

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της εφημερίδας Sun, ο αριθμός των "ανταρτών" Συντηρητικών βουλευτών που αντιτίθενται στη Συμφωνία Αποχώρησης έχει μειωθεί στους 16. Όμως για να εγκριθεί το κείμενο στην τρίτη αυτή ψηφοφορία η Μέι χρειάζεται τη στήριξη των 10 βουλευτών του DUP που εξακολουθούν να διαφωνούν για το θέμα του backstop στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς θεωρούν ότι "θέτει μια απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου"

Για να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή η Τερέζα Μέι χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης , επισημαίνουν οι αναλυτές , αλλά όπως γράφει ο Guardian αυτό για να γίνει είναι "εξαιρετικά απίθανο" λόγω της αντίθεσης του Εργατικού κόμματος σε ένα "τυφλό Brexit".

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμιζαν στην Daily Telegraph ότι η καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης για τρίτη φορά από το κοινοβούλιο είναι πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές.

Είναι μια προοπτική που η εφημερίδα τη δέχεται με ανακούφιση. "Έφθασε η ώρα να αφήσουμε τη συμφωνία να πεθάνει", αναφέρει το κύριο άρθρο της Telegraph . " Oι Τόρις δεν μπορούν να συνεχίσουν να νομοθετούν εξαπατώντας και μη σεβόμενοι τους κανόνες", τονίζει η Daily Telegraph.        

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018