Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: Στη Βουλή ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit
Βρετανία: Στη Βουλή ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit
26.03.2019 | 20:06

Βρετανία: Στη Βουλή ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

H ανάκτηση του ελέγχου της διαδικασίας για το Brexit ήταν ο στόχος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αλλά μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ο έλεγχος πλέον περιέρχεται στους βουλευτές και στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ τροπολογίας (με 329 υπέρ και 302 κατά) που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της ατζέντας και να διεξάγει την Τετάρτη σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες, μέσω των οποίων οι βουλευτές θα αναζητήσουν νέες επιλογές για το Brexit, πέρα από τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τους Times, το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει το κοινοβούλιο να υποστηρίξει ένα "μαλακότερο Brexit", που σημαίνει μια στενότερη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ από εκείνη που είχε υπόψη της η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους της κ. Μέι φαίνεται να την εγκαταλείπουν, με τον πρώην de facto αναπληρωτή πρωθυπουργό, τον Ντέμιαν Γκρίν, να καταψηφίζει την κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία χθες στο κοινοβούλιο.

Η Daily Express επικρίνει τους φιλοευρωπαϊστές "Remainers" βουλευτές για το αποτέλεσμα, έχοντας ως τίτλο στο σχετικό δημοσίευμα: "Έχουν κλέψει τώρα ό,τι απόμεινε από το Brexit".

Υποστηρίζει ότι αυτοί οι βουλευτές προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και σημειώνει ότι το αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικές εκλογές.

Ο Guardian αναφέρει ότι η χώρα έχει βυθιστεί βαθύτερα σε αυτό που ονομάζει "παράλυση του Brexit", με την πρωθυπουργό να έχει σχέδια για μια τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία της του περασμένου Νοεμβρίου με την ΕΕ, διατηρώντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε ακόμα και τώρα να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Προσθέτει ότι η κ. Μέι δεν παρέθεσε καμία εναλλακτική λύση στην πρόταση της για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ σύμφωνα πάντα με τον Guardian αρνήθηκε να πει εάν θα συμμορφωνόταν με το αποτέλεσμα οποιασδήποτε ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο σχετικά με τις διάφορες επιλογές που έχει χώρα για τις σχέσεις της με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στη Daily Mirror είναι: "Η άσχετη Μέι χάνει τον έλεγχο της συμφωνίας για το Brexit". Αναφέρει ότι η πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις να παραδεχτεί ότι η προτεινόμενη συμφωνία της είναι νεκρή και να καταλήξει σε ένα σχέδιο Β.

Σημειώνει επίσης η Daily Mirror ότι η Τερέζα Μέι έχει εξοργίσει και αποξενώσει τους αντιευρωπαϊστές βουλευτές - τους Brexiteers - ισχυριζόμενη ότι η μη συμφωνία Brexit δεν είναι πλέον επιλογή.

Η Sun υποστηρίζει ότι μπορεί να αποκαλύψει ότι η κ. Mέι για πρώτη φορά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποβάλλει την παραίτησή της με αντάλλαγμα οι βουλευτές να αποδεχθούν τη συμφωνία της για το Brexit.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η πρωθυπουργός έκανε την προσφορά της κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που επιδιώκουν την "αποδέσμευση" του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς την Κυριακή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Sun, πολλοί Τόρις θέλουν μια δημόσια δήλωση από την κ. Μέι πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω ψηφοφορία για τη συμφωνία Brexit.

Και οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι αυξάνεται η υποστήριξη της συμφωνίας Brexit - επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις της πρωθυπουργού με τους Τόρις Brexiteers και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) επιδεινώνονται.

Σε άρθρο γνώμης, η Daily Telegraph διαμαρτύρεται για αυτό που αποκαλεί "αξιοθρήνητη κατάσταση πραγμάτων". Περιγράφει τη χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων "ως πρότυπο συσκότισης, ενδεδυμένης με μια σειρά ρεαλιστικών επιλογών σε μια δύσκολη κατάσταση".

Η Telegraph καταγγέλλει το γεγονός ότι η Βρετανία, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Πρόκειται για "μνημειώδη αποτυχία της πολιτικής διαδικασίας" γράφει η εφημερίδα.

Τέλος η Sun εκφράζει την οργή της σε άρθρο γνώμης για "την ομάδα του Εργατικού κόμματος που υποστηρίζει το μαλακό Brexit".

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018