Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : "Σανίδα σωτηρίας" προσφέρουν οι Βρυξέλλες στην Τερέζα Μέι
Brexit : "Σανίδα σωτηρίας" προσφέρουν οι Βρυξέλλες στην  Τερέζα Μέι
22.03.2019 | 09:53

Brexit : "Σανίδα σωτηρίας" προσφέρουν οι Βρυξέλλες στην Τερέζα Μέι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Μια τελευταία ευκαιρία" είναι ο τίτλος των Times. "Σανίδα σωτηρίας τριών εβδομάδων", εκτιμά η εφημερίδα ότι έδωσαν οι Βρυξέλλες στην Τερέζα Μέι μετά τη συμφωνία για την καθυστέρηση του Brexit.

Οι 27 αποφάσισαν να προσφέρουν στο Λονδίνο "μια αναβολή ως την 22α Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα", διευκρινίζει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν όμως η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, γίνεται σαφές ότι η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει απλά "ως τη 12η Απριλίου", και επαφίεται στο Λονδίνο "να υποδείξει τα επόμενα βήματα", για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους Times, οι ηγέτες της ΕΕ δεν εντυπωσιάστηκαν από τα επιχειρήματα της κ. Μέι , η οποία όπως ανέφερε ένας από τους παρευρισκόμενους στις συνομιλίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός φάνηκε να είναι "ασαφής", "χωρίς σχέδιο" και "σαστισμένη".

Στα αποτελέσματα της συνάντησης των Βρυξελλών επικεντρώνεται και ο Guardian. "Η έκκληση της Μέι δεν γίνεται αποδεκτή καθώς η ΕΕ ανέλαβε τον έλεγχο της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ", υπογραμμίζει η εφημερίδα που προσθέτει ότι η κ. Μέι - "απέτυχε παταγωδώς" - να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν για την παράταση του άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου όπως η ίδια είχε επιδιώξει.

Κατά τον Guardian η αδυναμία της Τερέζα Μέι να είναι σαφής με το τι πρόκειται να συμβεί αν χάσει μια τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο - "προκάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης για το μέλλον".

Και είναι αυτό το "μέλλον" που απασχολεί την Daily Telegraph. "Ο χρόνος παρέρχεται για τη Μέι" , ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας.

Η Telegraph μας ενημερώνει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που εκπροσωπεί τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που δεν είναι στην κυβέρνησης, ο σερ Γκρέιχαμ Μπρέιντι (Graham Brady), επισκέφθηκε την κ. Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να της καταστήσει σαφές ότι ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί - "λόγω των χειρισμών της στην υπόθεση του Brexit".

Το σχετικό δημοσίευμα στην Daily Mail είναι περισσότερο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για την πρωθυπουργό. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η απειλή της Τερέζα Μέι χθες στις Βρυξέλλες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία - "υποχρέωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι περισσότερο συμφιλιωτικοί".

Στο μεταξύ, στα "σχέδια μάχης" που καταρτίστηκαν στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αναφέρεται η Daily Express.

H εφημερίδα αναφέρει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν ένα νέο πρόγραμμα "έκτακτης ανάγκης" που ονομάζεται Operation Yellowhammer για την εφαρμογή μιας νέας διοικητικής δομής σε όλα τα υπουργεία.

Τέλος η Sun σημειώνει ότι η κ. Μέι στις Βρυξέλλες υπέστη ακόμη έναν "εξευτελισμό" αφού υποχρεώθηκε να περιμένει για πολλές ώρες έξω από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής και στην οποία οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν για το χρονοδιάγραμμα του Brexit χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού στο δείπνο.    

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Sun, η κ. Μέι έφαγε το βραδινό της μόνη, μέσα από ένα δίσκο , καθώς περίμενε μόνη της την απόφαση των Ευρωπαίων συναδέλφων της .          

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018