Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία : Η Μέι επικρίνει τους βουλευτές για το αδιέξοδο του Brexit
Βρετανία :  Η Μέι επικρίνει τους βουλευτές για το αδιέξοδο του Brexit
21.03.2019 | 09:19

Βρετανία : Η Μέι επικρίνει τους βουλευτές για το αδιέξοδο του Brexit

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

H φωτογραφία της Τερέζα Μέι να στέκεται πίσω από ένα αναλόγιο στη Ντάουνινγκ Στριτ για το τηλεοπτικό της διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό δημοσιεύεται στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης και την επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητεί από την Ε.Ε. την παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου. .

"Εσείς, οι πολίτες, κουραστήκατε από τις εσωτερικές διαμάχες, κουραστήκατε από τα πολιτικά παιχνίδια. Είμαι στο πλευρό σας … ", τόνισε η κ. Μέι που υπογράμμισε ότι έφερε την καλύτερη δυνατή διαπραγματεύσιμη συμφωνία και κατηγόρησε τους βουλευτές για την αποτυχία να ληφθεί μια απόφαση.

Ο Guardian θεωρεί ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι - "ασυμβίβαστη και εριστική" - και σημειώνει ότι τώρα αντιμετωπίζει την "οργή" των βουλευτών που της ζητούν να παραιτηθεί.

"Παραπλανημένη" είναι κατά την Daily Mirror η Τερέζα Μέι. "Η κ. Μέι κατηγορεί όλους εκτός από τον εαυτό της για το φιάσκο του Brexit ", γράφει η εφημερίδα που επικρίνει την πρωθυπουργό επειδή δεν κατάφερε - "να οικοδομήσει μια ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων και διαπραγματεύτηκε άσχημα με την ΕΕ".

H Τερέζα Μέι θέλει να προσπαθήσει για τρίτη φορά να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και να πετύχει την έγκριση της από την πλειοψηφία των βουλευτών. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι πιθανό να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα .

Περισσότερο φιλική προς το πρόσωπο της πρωθυπουργού είναι η Sun που μαζί με την φωτογραφία της Μέι έχει ως πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο - "Είμαι στο πλευρό σας".    

Η εφημερίδα i επισημαίνει ότι από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου η ομιλία της κ. Μέι χαρακτηρίζεται - "επιθετική , γεμάτη δηλητήριο" - και ότι αυξάνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί αργότερα φέτος.

Η Daily Express θεωρεί ότι το διάγγελμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού είχε - "ιδιαίτερο προσωπικό χαρακτήρα" - καθώς η κ. Μέι είπε ότι η καθυστέρηση του Brexit είναι για την ίδια - "ένα ζήτημα μεγάλης προσωπικής λύπης".

Στο διάγγελμα της η κ. Μέι τόνισε ότι επιδιώκει μια μικρή καθυστέρηση του Brexit και όχι μια μεγάλη παράταση του άρθρου 50. "Κάθε καθυστέρηση όμως απαιτεί την έγκριση της ΕΕ", σημειώνει η Express. H εφημερίδα προσθέτει ότι η κ. Μέι προηγουμένως υπαινίχθηκε στους βουλευτές ότι θα εγκατέλειπε τον πρωθυπουργικό θώκο εάν υποχρεωνόταν να καθυστερήσει το Brexit για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

"Είμαστε στα πρόθυρα να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία" , επισημαίνει η Daily Mail . "Το διάγγελμα της πρωθυπουργού είχε δραματικό χαρακτήρα", υπογραμμίζει. Κατά τη Mail , η Τερέζα Μέι θα προτιμούσε η χώρα να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς συμφωνία παρά να αποδεχθεί μια μεγάλη καθυστέρηση του Brexit.

Οι Financial Times επικεντρώνονται στις συνομιλίες της κ. Μέι με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρωθυπουργός έκανε έκκληση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης να στηρίξει τη συμφωνία Brexit . Αλλά δεν εισακούσθηκε από τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος απεχώρησε από τις συνομιλίες.

Παράλληλα οι Financial Times μας ενημερώνουν ότι η ΕΕ με "τελεσίγραφο"   της κάνει σαφές ότι θα συμφωνήσει με την αναβολή του Brexit μόνο αν η συμφωνία της Τερέζα Μέι γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο. Μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση του Brexit είναι και η Γαλλία που θέλει αναβολή - "μόνο λίγων εβδομάδων" - σύμφωνα με τους FT.

H Daily Telegraph επικεντρώνεται στην αντίδραση των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών. Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και Brexiteer Ιαν Ντάνκαν Σμιθ είπε ότι η επιλογή για τους βουλευτές την επόμενη εβδομάδα είναι απλή: αποχώρηση με τη συμφωνία της πρωθυπουργού ή Brexit χωρίς συμφωνία. "Γιατί να είμαστε γονυπετείς και να εκλιπαρούμε την ΕΕ για πράγματα που δεν χρειαζόμαστε;" παρατήρησε ο Ντάνκαν Σμιθ,     προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για τη Βρετανία είναι μια "εθνική ταπείνωση". Σύμφωνα με την Telegraph, υπουργοί της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η συμφωνία της κ. Μέι είναι πιθανόν να απορριφθεί ξανά.

Για "εθνική ταπείνωση" κάνει λόγο και η Metro - αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η εφημερίδα δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Sky Data που δείχνουν ότι εννέα στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι ο χειρισμός του Brexit από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν - "εθνική ταπείνωση". Μόνο το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η όλη διαδικασία - "δεν ήταν ενοχλητική" - προσθέτει η εφημερίδα.  

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018