Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία : Την αναβολή του Brexit θα ζητήσει η Τερέζα Μέι
Βρετανία : Την αναβολή του Brexit θα ζητήσει η Τερέζα Μέι
20.03.2019 | 09:41

Βρετανία : Την αναβολή του Brexit θα ζητήσει η Τερέζα Μέι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Το Brexit είναι η κορυφαία ιστορία για τους Times, και για πολλές άλλες εφημερίδες, για μια ακόμα μέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΕ έχει προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξει πολιτική κατεύθυνση αν θέλει να καθυστερήσει την ημερομηνία Brexit στις 29 Μαρτίου.

Η Τερέζα Μέι θα ζητήσει από την ΕΕ την παράταση του άρθρου 50 - αλλά όλοι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, δήλωσε ότι μια μεγάλη καθυστέρηση - "πρέπει να συνδεθεί με κάτι νέο" - για παράδειγμα με γενικές εκλογές ή με ένα άλλο δημοψήφισμα.

To Brexit είναι επίσης πρωτοσέλιδο θέμα στους Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει   ότι ο κ. Μπαρνιέ εξέφρασε την ανησυχία του για μια καθυστέρηση της απόσυρσης της Βρετανίας από την ΕΕ , λέγοντας ότι θα παρατείνει την αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η Γαλλία εξέφρασε αμφιβολίες για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην κ. Μέι , εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορέσει να έχει πρώτα την έγκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών, προσθέτουν οι Financial Times.

Η Daily Telegraph επικεντρώνεται στις διαφωνίες που έχουν προκύψει , σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανάμεσα στα μέλη της κορυφαίας ομάδα της κ. Μέι μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. Σύμφωνα με την Telegraph , οι υπουργοί Άντρεα Λίντσομ , Λίαμ Φοξ και Κρις Γκρέιλινγκ προειδοποίησαν ότι ίσως υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους εάν η κυβέρνηση υποστηρίξει μια μακρά αναβολή του Brexit. Η εφημερίδα προσθέτει ότι εάν δεν έχει συμφωνηθεί μια νέα ημερομηνία για την έξοδο από την ΕΕ έως Δευτέρα, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου "Operation Yellowhammer" που προβλέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η Daily Express δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα μια φωτογραφία της Brexiteer υπουργού Άντρεα Λίντσομ , και αναφέρεται στα σχόλια της μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου κατηγόρησε τους συναδέλφους της ότι - "δεν έφεραν εις πέρας το Brexit" .

Η εφημερίδα i προβάλλει τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι , ο οποίος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο - " βρίσκεται σε κρίση". Η κύρια φωτογραφία στην πρώτη σελίδα είναι η διαμαρτυρία στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα την Τρίτη. Οι διαδηλωτές, με κίτρινα γιλέκα, με αυτό τον τρόπο θέλησαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τους θανάτους τριών εφήβων σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά επίσης ορισμένοι δήλωσαν ότι ήταν εκεί - "για να ζητήσουν να γίνει το Brexit".

Και η Metro αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ , που παραδέχεται ότι υπάρχει "κρίση". Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η κ. Μέι είπε στο υπουργικό της συμβούλιο ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου έχει - "στρέψει το κοινοβούλιο εναντίον του λαού". Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μπέρκοου χρησιμοποίησε μια κοινοβουλευτική απόφαση που ελήφθη πριν από 400 χρόνια για να αποφανθεί ότι η Τερέζα Μέι δεν θα μπορούσε να έχει ακόμη μια ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία της που αφορά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

"Οι ανίκανοι βουλευτές και οι ακραίοι ζηλωτές του Brexit έχουν κάνει τη Βρετανία να είναι γέλια" , γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail που επισημαίνει ότι - "οι χίλιες μέρες που έχουν παρέλθει από το δημοψήφισμα του 2016 έχουν στην κυριολεξία σπαταληθεί".  

Πρώτο θέμα στη Daily Mirror είναι η πρόθεση της Τερέζα Μέι να ζητήσει από την ΕΕ να αναβάλει το Brexit. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις - "ενός οργισμένου υπουργού" -   ο οποίος υπογράμμισε : "Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω μια μεγάλη καθυστέρηση. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να με απολύσει".

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018