Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: Φραγμός στο Brexit από τον πρόεδρο της Βουλής
Βρετανία: Φραγμός στο Brexit από τον πρόεδρο της Βουλής
19.03.2019 | 10:44

Βρετανία: Φραγμός στο Brexit από τον πρόεδρο της Βουλής

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Τζον Μπέρκοου , ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων , επικρίνεται σήμερα από τις περισσότερες εφημερίδες ότι με την χθεσινή του απόφαση - "έχει καταστρέψει το Brexit".

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επανακαταθέσει στη βουλή την ίδια πρόταση, ή ουσιαστικά ίδια πρόταση για το Brexit με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας που απορρίφθηκε με διαφορά 149 ψήφων", τόνισε ο Μπέρκοου.

"Επανειλημμένα ζητήθηκε από τη Βουλή να εκφέρει γνώμη στο ίδιο ζήτημα", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων , επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί το ίδιο θέμα να κατατίθεται ξανά και ξανά.

Λίγη ώρα πριν από τη δήλωση του Μπέρκοου, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει μια τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit αυτή την εβδομάδα, μόνο εάν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να επιτύχει. 

Η Daily Telegraph επισημαίνει ότι ο κ.Μπέρκοου , υποστηρικτής της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, επανειλημμένα - "έχει κατηγορηθεί για προκατάληψη κατά του Brexit" . Η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μπάκλαντ που τονίζει ότι η Βρετανία - "αντιμετωπίζει συνταγματική κρίση".

Για "συνταγματικό χάος"   κάνει λόγο και ο Guardian που σημειώνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα υποχρεωθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη - Παρασκευή) να ζητήσει - "μεγάλη καθυστέρηση της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ".    

Οι Financial Times εκτιμούν ότι η απόφαση του κ. Μπέρκοου μπορεί να αποδειχθεί - "εν δυνάμει ανυπέρβλητο εμπόδιο" - για τα σχέδια της πρωθυπουργού και είναι βέβαιο ότι - "έχει εξοργίσει την Ντάουνινγκ Στριτ".

Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Μέι είχε θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους , τονίζοντάς τους ότι είτε θα εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit έως αυτή την Τετάρτη, είτε εκείνη θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει από την ΕΕ μακρά παράταση του άρθρου 50, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

"Ο Μπέρκοου τώρα επικρίνεται ότι επιδιώκει να ναρκοθετήσει το Brexit" , γράφει η Daily Mail που δεν αποκλείει η κ. Μέι ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες - "αναβολή του Brexit για 20 μήνες".

Σύμφωνα με τους Times η Ντάουνινγκ Στριτ θεωρεί ότι ο Τζον Μπέρκοου "συνωμοτεί" με τους βουλευτές που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι - "επιδιώκει ένα ήπιο Brexit".  

Για την Daily Express o Μπέρκοου είναι - " Ο καταστροφέας του Brexit" - και χαρακτηρίζει τη δήλωση του που βασίσθηκε σε απόφαση του κοινοβουλίου του 1604 - "παράδοξη" - ενώ η εφημερίδα παράλληλα τονίζει ότι με αυτή του τη δήλωση ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων - "έχει εξοργίσει την κυβέρνηση".

Στο μεταξύ, έως και 30 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν κάνει σαφές στην Τερέζα Μέι ότι θα υποστηρίξουν το σχέδιό της για το Brexit μόνο αν υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με την εφημερίδα i , το "τελεσίγραφο" δόθηκε από ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, καθώς η κ. Μέι προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη για τη συμφωνία Brexit. Η i επικαλείται μια πηγή σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές του κόμματος που είναι εκτός κυβέρνησης έχουν υπογραμμίσει - "για να υπερψηφίσουμε τη συμφωνία της Τερέζα Μέι χρειαζόμαστε το κεφάλι της στο πιάτο".

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018