Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία
Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία
16.03.2019 | 12:40

Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Παγκόσμιο σοκ αλλά και ανείπωτο θρήνο προκάλεσε η μαζική δολοφονία 49 μουσουλμάνων στο Christchurch στη Νέας Ζηλανδία. Τα μηνύματα των ηγετών από όλες τις χώρες δείχνουν ότι ο κόσμος έχει παγώσει με την αγριότητα της επίθεσης, με τον τρόπο που ο μακελάρης κατέγραψε τις επιθέσεις στα δύο τεμένη.

"Ήταν μια γεμάτη μίσος επίθεση στις αξίες που μας ενώνουν όλους μας", γράφει η Daily Express.

O Guardian σημειώνει ότι η επίθεση κατέρριψε την ψευδαίσθηση ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν μια από τις λίγες χώρες που " δεν τις είχε αγγίξει η παγκόσμια τρομοκρατία".

Η i δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα τη φωτογραφία ενός αστυνομικού να περιπολεί τους δρόμους και ένα νεαρό αγόρι να τον κοιτάζει. Ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας: " Η απώλεια της αθωότητας".

Η Daily Telegraph χαρακτηρίζει την επίθεση με τους πυροβολισμούς ως "την πρώτη τρομοκρατική επίθεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης" επειδή ο δολοφόνος μετέδωσε την επίθεση μέσω των social media.

Η μαζική δολοφονία σε ζωντανή μετάδοση από το facebook σε συνδυασμό με το ακραίο, ρατσιστικό μανιφέστο που ήρθε στο φως δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος ακολούθησε τα χνάρια των επιθέσεων του ISIS, υπογραμμίζουν οι εφημερίδες.

Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικρίνονται έντονα επειδή δεν αφαίρεσαν γρήγορα από το διαδίκτυο τα αντίγραφα του βίντεο της επίθεσης.

Η i αναφέρει ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας καλούνται να δώσουν εξηγήσεις γιατί τα προϊόντα τους επέτρεψαν στον δολοφόνο να μεταδώσει την επίθεση σε όλο τον κόσμο και στους υποστηρικτές του έδωσαν τη δυνατότητα να αναπαράγουν και να διανείμουν το βίντεο της επίθεσης.

Κατά την Telegraph επίσης εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουν οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως "πλατφόρμες φιλοξενίας" όταν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο δολοφόνος σχεδίαζε κάποια επίθεση.

Αλλά και μεγάλοι ειδησεογραφικοί σταθμοί επικρίνονται επειδή μετέδωσαν μέρος από το βίντεο της επίθεσης, σημειώνουν οι Financial Times.

Σχολιαστής της New Zealand Herald υπογραμμίζει ότι έπειτα από τη φρικιαστική επίθεση κατά της μουσουλμανικής κοινότητας είναι φυσιολογικό στο Christchurch να επικρατεί "ένα αίσθημα απόλυτης αδυναμίας". Γνωρίζει όμως ο σχολιαστής ότι ύστερα από το πρώτο σοκ οι κάτοικοι της πόλης θα ανταποκριθούν με την ίδια καλοσύνη που έδειξαν με πάρα πολλούς τρόπους μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011.

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018