Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit: Τεράστιες πιέσεις δέχονται οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να αποδεχθούν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι
Brexit: Τεράστιες πιέσεις δέχονται οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να αποδεχθούν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι
15.03.2019 | 09:50

Brexit: Τεράστιες πιέσεις δέχονται οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να αποδεχθούν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η ψηφοφορία της Πέμπτης στο βρετανικό κοινοβούλιο που κατέληξε στην απόφαση για αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου αποκάλυψε - "ένα σχίσμα στο υπουργικό συμβούλιο" - γράφει σήμερα ο Guardian.

Οκτώ υπουργοί ψήφισαν κατά της πρότασης της κυβέρνησης για παράταση του άρθρου 50 - του νομικού μηχανισμού με τον οποίο η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ - με σκοπό να διατηρηθεί "ζωντανή" η δυνατότητα η χώρα να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς συμφωνία - εκτιμά ο Guardian. Η εφημερία προσθέτει ότι προς το παρόν η Τερέζα Μέι - "μόλις και διατηρεί τον έλεγχο της όλης διαδικασίας απόσυρσης της χώρας από την ΕΕ".     

"Αποτυχημένους" χαρακτηρίζει η Daily Express τους βουλευτές μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την οποία 413 ψήφισαν υπέρ και 202 κατά της πρότασης το Λονδίνο να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση του Brexit. H Express θεωρεί ότι η χθεσινή απόφαση συνιστά - "επιβαρυντική κατηγορία για τη δημοκρατία μας".    

"Δώστε μου λίγο περισσότερο χρόνο …" είναι ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στη Metro που αφορά την Βρετανίδα πρωθυπουργό . Σύμφωνα με αυτή την εφημερίδα, η Τερέζα Μέι - "κέρδισε περισσότερο χώρο αναπνοής" - για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία Brexit του περασμένου Νοεμβρίου η οποία θα έρθει και πάλι προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.  

Οι Times αναφέρουν ότι η κ. Μέι θα ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει την ημερομηνία αποχώρησης - "τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου". Ωστόσο η πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι εάν οι βουλευτές δεν στηρίξουν τη συμφωνία απόσυρσης την επόμενη εβδομάδα τότε η οποιαδήποτε χρονική παράταση θα πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Η ψήφος για καθυστέρηση του Brexit ενισχύει τη θέση της κ. Μέι , εκτιμούν οι Financial Times. H εφημερίδα επισημαίνει ότι πριν από την τρίτη ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας υπάρχουν ενδείξεις ότι η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών - "έχει αρχίσει να διαλύεται ς κάτω από την πίεση της απειλής μιας μεγάλης καθυστέρησης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ".

Κατά την Daily Telegraph η Τερέζα Μέι την Πέμπτη - "πέτυχε μια μικρή νίκη" - και τώρα έχει την ευκαιρία για - "μια τελευταία ζαριά"- ώστε να κερδίσει την υποστήριξη την πλειοψηφίας των βουλευτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph , το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας και οι Τόρις Brexiteers δέχονται - "τεράστιες πιέσεις" - να αποδεχθούν τη Συμφωνία Αποχώρησης της πρωθυπουργού - "κατά την τρίτη ουσιαστική ψηφοφορία".

Όπως γράφει η εφημερίδα i o γενικός εισαγγελέας Τζέφρεϊ Κόξ - "θα προβεί σε νέες νομικές οδηγίες" - σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθούν οι φόβοι των βουλευτών του DUP για το ενδεχόμενο το "δίκτυ προστασίας" για τα ιρλανδικά σύνορα - το λεγόμενο backstop - που προβλέπεται από τη συμφωνία Brexit να εξελιχθεί σε - "μια μόνιμη κατάσταση" - μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ .           

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018