Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit: Έσχατη λύση το δεύτερο δημοψήφισμα, λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν
Brexit: Έσχατη λύση το δεύτερο δημοψήφισμα, λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν
26.02.2019 | 09:53

Brexit: Έσχατη λύση το δεύτερο δημοψήφισμα, λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η απόφαση του ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να στηρίξει τροπολογία για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Brexit στη συζήτηση που θα γίνει στο κοινοβούλιο αύριο Τετάρτη κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Οι Times γράφουν ότι το πρόσφατο ρήγμα που εκδηλώθηκε στο Εργατικό κόμμα με την ανεξαρτητοποίηση οκτώ βουλευτών που υποστηρίζουν τη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ υποχρέωσε τον κ. Κόρμπιν να αλλάξει πολιτική.

Σύμφωνα όμως με την Daily Mirror η έσχατη λύση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους βουλευτές του Εργατικού κόμματος που προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες όπου στο δημοψήφισμα του 2016 κυριάρχησε η ψήφος του Leave - δηλαδή η άποψη ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Guardian εκτιμά ότι η απόφαση του Κόρμπιν θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων είναι και μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού The Spectator στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει ομάδα βουλευτών που δεν θα στηρίξει τροπολογία για καθυστέρηση του Brexit επομένως είναι απίθανο οι βουλευτές αυτοί να υπερψηφίσουν πρόταση που ενδεχομένως μπορεί να αποτρέψει το Brexit.  

Κατά το περιοδικό The New Statesman η πρόταση για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ίσως να εξυπηρετεί και τις δύο αντιτιθέμενες πλευρές στο Εργατικό κόμμα. Οι βουλευτές που εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες όπου κυριαρχεί η ψήφος του Leave θα μπορέσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι στόχος της πρότασης του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι να ασκηθούν πιέσεις στους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος να δεχθούν η απόσυρση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ να γίνει μετά από συμφωνία με τις Βρυξέλλες , ενώ όσοι εκλέγονται στις περιφέρειες όπου υπερτερούν οι Remainers - οι ψηφοφόροι δηλαδή που στο δημοψήφισμα του 2016 στήριξαν την πρόταση για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ - θα έχουν τη δυνατότητα να ισχυρισθούν ότι με την πρόταση του Κόρμπιν δίνεται η ευκαιρία στο εκλογικό σώμα να αναθεωρήσει και να αποφασίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η μετατόπιση του Εργατικού κόμματος θα αυξήσει την πίεση στους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να υποστηρίξουν τη συμφωνία Brexit που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο , αντί να συνεχισθεί το σημερινό αδιέξοδο και να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να ανατραπεί η απόφαση του 20216 για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.                         

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018