Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit: Ρήγμα στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο
Brexit: Ρήγμα στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο
24.02.2019 | 12:24

Brexit: Ρήγμα στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η Daily Telegraph εκτιμά ότι ο υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον που στην πραγματικότητα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ασκούν πιέσεις στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δεσμευτεί δημόσια ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι οι Χάμοντ και Λίντινγκτον στηρίζουν τους συναδέλφους τους υπουργούς Αμπερ Ραντ, Ντέιβιντ Γκοκ και Γκρεκ Κλαρκ οι οποίοι χθες με δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι οι Brexiteers θα φέρουν εν μέρει την ευθύνη αν το Brexit καθυστερήσει επειδή δεν αποδέχονται τη συμφωνία που έκανε η Τερέζα Μέι με την ΕΕ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο.  

Ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Τζον Πένροζ όμως τονίζει στην Telegraph ότι αν από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες εκλείψει το ενδεχόμενο της μη- συμφωνίας Brexit τότε η απόφαση αυτή ουσιαστικά θα έχει τορπιλίσει τις διαπραγματευτικές θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης.  

Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Τζονς ο οποίος υπογραμμίζει στη Sunday Express ότι η απόσυρση από τις συνομιλίες που έχει η Τερέζα Μέι με την ευρωπαϊκή ηγεσία της “απειλής” της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα είναι – “η μέγιστη δυνατή ανοησία” .

Σύμφωνα με την Sunday Express οι επικεφαλής των “σκληρών” αντιευρωπαϊστών συνιστούν στην πρωθυπουργό να μη “πανικοβάλλεται” και να παραμείνει ψύχραιμη.

Η Sun on Sunday επικρίνει τη στάση των Ραντ, Γκοκ και Κλαρκ. “Πρέπει να αισθάνονται ντροπή για την ιδιοτελή τους στάση” , γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα η κ. Μέι θα αντιμετωπίσει μια κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο – “με το όπλο στο κεφάλι που θα το κρατούν οι στενότεροι συνεργάτες της” .

Οι Sunday Times μας ενημερώνει ότι πέντε υπουργοί έχουν ζητήσει από την υπουργό Εργασίας και Συντάξεων Αμπερ Ραντ να επανεξετάσει τη στάση της και να σταματήσει να –“απειλεί δημόσια” - την πρωθυπουργό διαφορετικά να απομακρυνθεί από τη θέση της.

Στη Sunday Mirror o πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επισημαίνει ότι η καθυστέρηση του Brexit είναι – “η μόνη λογική εξέλιξη” – όπως έχουν σήμερα τα πράγματα.    

Συνεχίζονται οι αποσχιστικές κινήσεις στο Εργατικό κόμμα           

Σύμφωνα με την People on Sunday η “Ομάδα των Ανεξάρτητων” βουλευτών θα μπορούσε να αντικαταστήσει το SNP – το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας – ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Βρετανίας.

Η εφημερίδα έχει πληροφορίες ότι άλλοι εννέα βουλευτές του Εργατικού κόμματος προτίθενται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να ενταχθούν στην “Ομάδα των Ανεξαρτήτων”.

Ο Observer γράφει ότι σημαντικές προσωπικότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστούν στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επειγόντως να αλλάξει την προσέγγιση του για τον αντισημιτισμό, το Brexit και τις εσωκομματικές διενέξεις για να αποτρέψει μια μεγάλη έξοδο βουλευτών και δημοτικών συμβούλων.  

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Momentum, Τζον Λάνσμαν, έδωσε συνέντευξη στην Independent , στην οποία λέει ότι οι υποστηρικτές του Κόρμπιν σε αυτή την οργάνωση θα προσπαθήσουν οι βουλευτές που αποχώρησαν από το Εργατικό κόμμα σε επαναληπτικές εκλογές να χάσουν τις έδρες τους με την ελπίδα να επιταχυνθεί η διάλυση της “Ομάδας των Ανεξαρτήτων”.              

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018