Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: Φυλλορροεί το Συντηρητικό Κόμμα
Βρετανία: Φυλλορροεί το Συντηρητικό Κόμμα
21.02.2019 | 18:20

Βρετανία: Φυλλορροεί το Συντηρητικό Κόμμα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Στα πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η απόφαση τριών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος να υποβάλλουν τις παραιτήσεις του και να ενταχθούν στην ομάδα των Ανεξαρτήτων.

"Ας ξεκινήσει το νέο κόμμα", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα City AM. Οι "three amigos" -έτσι αυτοχαρακτηρίζονται περιπαιχτικά οι τρεις Τόρις που αποσκίρτησαν- φωτογραφίζονται μαζί με τους οκτώ βουλευτές που αποχώρησαν από το Εργατικό κόμμα και η "ιστορική" πλέον φωτογραφία δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της City AM, όπως το κάνουν σχεδόν όλες οι εφημερίδες.

Οι Άνα Σούρμπι, Σάρα Γούλαστον και Χάιντι Άλεν δήλωσαν ότι το Συντηρητικό Κόμμα στρέφεται προς τα δεξιά αντί να εκσυγχρονιστεί και για την Daily Express έχουν προδώσει την παράταξη και είναι "αποστάτριες".  

Σύμφωνα με τη Sun "oι τρεις που διαφωνούν" με την απόφασή τους έχουν εξωθήσει την ενότητα του Συντηρητικού κόμματος υπό την Τερέζα Μέι σε "οριακό σημείο".

H Daily Mail θεωρεί ότι οι τρείς βουλευτές που ασκούν σκληρή κριτική στην Τερέζα Μέι για τον χειρισμό της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πραγματικότητα επιδιώκουν "την καταστροφή του κόμματος".

Η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις της Χάιντι Άλεν ότι "αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας δεν θα υπάρξει Συντηρητικό κόμμα για να επιστρέψουμε".  

"Η χρονική στιγμή επιλέχθηκε ώστε να προκληθεί η μέγιστη δυνατή δυσαρέσκεια στην πρωθυπουργό", σημειώνει η Daily Telegraph. Oι τρεις βουλευτές περίμεναν την "Ώρα του/της Πρωθυπουργού" στο κοινοβούλιο για να ανακοινώσουν την απόφασή τους.

"Μπορεί να ενοχλήθηκαν επειδή η ηγεσία του κόμματος δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους", εκτιμά ο Guardian που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί αποφάσισαν χθες οι Άνα Σούρμπι, Σάρα Γούλαστον και Χάιντι Άλεν να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι τα τηλέφωνα των τριών βουλευτών στην κυριολεξία "είχαν ανάψει" 24 ώρες πριν την αποχώρηση τους, αλλά οι δύο σημαντικές κλήσεις που περίμεναν ποτέ δεν έγιναν "η πρώτη από την Ντάουνινγκ Στριτ και η δεύτερη από το γραφείο του επικεφαλής της επιτροπής των Τόρις για τη διατήρηση της κομματικής πειθαρχίας".

Το ίδιο δεν συνέβη με τον προκάτοχο της Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τους Times. O Ντέιβιντ Κάμερον, γράφει η εφημερίδα, έκανε μια καθυστερημένη και ασυνήθιστη παρέμβαση για να ζητήσει από τους βουλευτές: "Είναι πολύ αργά να σας πείσουμε για να παραμείνετε στο κόμμα;".

"Τώρα πλέον είναι αργά και το ερώτημα είναι πόσοι περισσότεροι βουλευτές θα φύγουν από το Συντηρητικό κόμμα", σημειώνει η Daily Mirror. "Η κ. Μέι προετοιμάζεται και για νέες αποχωρήσεις ενώ το κόμμα της είναι υπό κατάρρευση", αναφέρει η Mirror.

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το Εργατικό κόμμα, υπογραμμίζει η εφημερίδα i. Ένας βουλευτής των Εργατικών, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν απέκλεισε "πολλοί βουλευτές -ενδεχομένως δεκάδες- να αποχωρήσουν από το κόμμα διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που ασκεί την ηγεσία ο Τζέρεμι Κόρμπιν".

 

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018