Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Αφαιρέθηκε η βρετανική ιθαγένεια από την Σαμίμα Μπέγκουμ
Αφαιρέθηκε η βρετανική ιθαγένεια από την Σαμίμα Μπέγκουμ
20.02.2019 | 13:41

Αφαιρέθηκε η βρετανική ιθαγένεια από την Σαμίμα Μπέγκουμ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα στην Daily Telegraph σήμερα είναι η είδηση ότι το υπουργείο των Εσωτερικών αφαίρεσε τη βρετανική ιθαγένεια από τη Σαμίμα Μπέγκουμ εφόσον παραμένει "αμετανόητη" μετά την ένταξη της σε ομάδα του Ισλαμικού κράτους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που έσπευσαν να συγχαρούν τον υπουργό των Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ - "επειδή ενήργησε τόσο γρήγορα".

Ωστόσο σύμφωνα με την Telegraph, δικηγόροι της οικογένειας Μπέγκουμ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στα δικαστήρια για την ανατροπή της απόφασης του υπουργείου των Εσωτερικών.

Η πρώην υπουργός των Εσωτερικών Aν Ουίντεκομ (Αnn Widdecombe)    επισημαίνει στην Daily Express ότι είναι - "μόνο σωστό" - η Σαμίμα Μπέγκουμ να μην επιστρέψει στη Βρετανία.

"Η απόφαση του υπουργείου των Εσωτερικών είναι ένα ισχυρό μήνυμα για αυτούς που σκέπτονται να ενταχθούν στο ISIS", υπογραμμίζει η κ. Ουίντεκομ.

Πάντως ο πολιτικός συντάκτης του Spectator, Tζέιμς Φορσάιθ (James Forsyth), στο προσωπικό του blog επικρίνει τον κ. Τζάβιντ τονίζοντας ότι η αφαίρεση της ιθαγένειας από τη Σαμίμα Μπέγκουμ - "με κάνει να αισθάνομαι βαθειά ανήσυχος".

Εκτιμά ότι είναι ζήτημα - "εθνικής τιμής" - οι ενέργειες της Μπέγκουμ να διερευνηθούν στη Βρετανία και να αποδοθεί δικαιοσύνη από τα βρετανικά δικαστήρια.

Ο Φορσάιθ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ήταν - "πολύ εύκολο" - το υπουργείο των Εσωτερικών να αποφασίσει ότι η Σαμίμα Μπέγκουμ δεν είναι πλέον Βρετανίδα πολίτης. "Η απόφαση όμως αυτή επιτρέπει στη χώρα να αποφύγει μια δύσκολη συζήτηση για το πώς ριζοσπαστικοποιούνται οι μαθητές στα βρετανικά σχολεία", σημειώνει στο προσωπικό του blog ο πολιτικός συντάκτης του Spectator.   

 

 

Αποσκιρτήσεις βουλευτών  

Οι Times δημοσιεύουν συνέντευξη της Τζοάν Ράιαν (Joan Ryan). H Ράιαν αποφάσισε και αυτή να εγκαταλείψει το Εργατικό κόμμα και να ενταχθεί στην ανεξάρτητη ομάδα των επτά βουλευτών που υπέβαλαν της παραιτήσεις του στον Τζέρεμι Κόρμπιν την Δευτέρα.

Η κ. Ράιαν κατηγορεί τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος ότι επέτρεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - "να μεταβληθεί σε έναν πολιτικό οργανισμό που θεσμικά πλέον αποδέχεται τον αντισημιτισμό".

Η Τζοάν Ράιαν τονίζει στους Times ότι η απόφασή της να αποχωρήσει από το Εργατικό κόμμα ήταν - "μια οδυνηρή απόφαση" - αλλά θεώρησε ότι είχε - "το ηθικό καθήκον" - να πάρει αυτή την απόφαση.

Η εφημερίδα i γράφει ότι το Συντηρητικό κόμμα - "έχει τεθεί σε επιφυλακή" - επειδή εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο βουλευτές του κόμματος να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να προσχωρήσουν στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.

Σε άρθρο γνώμης η Daily Mail προειδοποιεί τους Τόρις που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το κόμμα ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να καταστήσει το Εργατικό κόμμα - "μια βιώσιμη εκλέξιμη πολιτική δύναμη". Η εφημερίδα τονίζει ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος λόγω Brexit θα πρέπει - "να αναζητήσουν κοινό έδαφος".  

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018