Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία : Υπό κατάρρευση το Εργατικό κόμμα ;
Βρετανία : Υπό κατάρρευση  το Εργατικό κόμμα ;
19.02.2019 | 09:07

Βρετανία : Υπό κατάρρευση το Εργατικό κόμμα ;

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι περισσότερες εφημερίδες έχουν πρωτοσέλιδο θέμα την απόφαση επτά βουλευτών του Εργατικού κόμματος να υποβάλλουν χθες στον Τζέρεμι Κόρμπιν την παραίτησή τους .

Οι παραιτηθέντες εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο στον ηγέτη τω Εργατικών την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αποτυχία της ηγεσίας τους να χειριστεί τόσο το Brexit όσο και τα αντισημιτικά περιστατικά, αλλά και την "κουλτούρα εκφοβισμού" εντός του κόμματος, τα οποία δεν τους άφησαν, όπως υποστηρίζουν, άλλη επιλογή.

Οι βουλευτές που παραιτήθηκαν, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται - "η ανεξάρτητη ομάδα" - είναι οι Τσούκα Ουμούνα, Μάικ Γκέιπς, Λουτσιάνα Μπέργκερ, Αν Κόφειϊ, Κρις Λέσλι, Γκάβιν Σούκερ και Αντζελα Σμιθ. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε "απογοητευμένος".

"Το Εργατικό κόμμα υπό κατάρρευση μετά το μεγαλύτερο σχίσμα που σημειώνεται σε πολιτικό κόμμα στη Βρετανία τα τελευταία 40 χρόνια", διαβάζουμε στην Daily Mail.

Κατά την Daily Telegraph , o Κόρμπιν θα πρέπει να αναμένει κι άλλες παραιτήσεις μετά την αποχώρηση - "της συμμορίας των επτά" - όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.    

Σύμφωνα με τον Guardian , o Τομ Γουότσον , αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος , προειδοποίησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι πρέπει να αλλάξει πορεία διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών να αποχωρήσουν από το κόμμα. "Πρόκειται για μια συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση " , αναφέρει ο Guardian.  

"Ο πονοκέφαλος της διάσπασης" , ο πηχυαίος τίτλος στην Daily Mirror που τονίζει ότι έχει ξεσπάσει κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την απόφαση των επτά βουλευτών να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

"Προειδοποιείται ο Κόρμπιν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παραιτήσεις", γράφουν οι Times.

Σε άρθρο του που δημοσιεύει η i , o βουλευτής Τσούκα Ουμούνα προσπαθεί να εξηγήσει στους αναγνώστες της εφημερίδας γιατί οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να υποστηρίξουν - "το νέο μας όραμα για την πολιτική ζωή της χώρας".  

Βάζει "λουκέτο" η Honda στο Σουίντον

Kύριο άρθρο στους Financial Times είναι η είδηση ότι η Honda αποφάσισε να βάλει "λουκέτο" στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της στη Βρετανία στο Σουίντον.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News , η σχετική ανακοίνωση από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα Τρίτη, ενώ το "λουκέτο" έχει προγραμματισθεί για το 2020.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα των τάσεων που επικρατούν παγκοσμίως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η Metro υπογραμμίζει ότι περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο.

Μόνο πέρυσι, η Honda κατασκεύασε περί τα 160.000 οχήματα στο Σουίντον, αριθμός που συνιστά περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής αυτοκινήτων (1,52 εκατ.) στη Βρετανία

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018