Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Το Brexit διχάζει το Εργατικό κόμμα
Το Brexit διχάζει το Εργατικό κόμμα
14.02.2019 | 12:16

Το Brexit διχάζει το Εργατικό κόμμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Kύριο πρωτοσέλιδο άρθρο στον Guardian αναφέρει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο 10 μέλη της σκιώδους κυβέρνησης να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους αν ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος δεν υποστηρίξει μια νέα πρόταση που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να τεθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος η συμφωνία Brexit.

H εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ. Κόρμπιν - "έχει αγωνισθεί" - για να εξισορροπήσει τις αντιμαχόμενες δυνάμεις στο κόμμα του αναφορικά με την απόσυρση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αρκετά μέλη της σκιώδους κυβέρνησης να αντιδρούν στην ιδέα για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της σκιώδους κυβέρνησης Τζον Μακντόνελ κάνει σαφές στον ιστότοπο Politico ότι είναι - "απίθανο" - πλέον το Εργατικό κόμμα να υποχρεώσει την κυβέρνηση Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το Politico εκτιμά ότι αυτή η άποψη του κ. Μακντόνελ δείχνει ότι το Εργατικό κόμμα είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί και -"να τα βρει" - με την κυβέρνηση όσον αφορά μια συμφωνία Brexit ή να στηρίξει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Eυνοεί την Ολλανδία το Brexit ;            

Οι Financial Times εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανό να πλήξει τις Κάτω Χώρες περισσότερο από τις περισσότερες χώρες μέλη λόγω των στενών εμπορικών δεσμών.

Όμως ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος επειδή η χώρα του επωφελείται ήδη από τo Brexit με τις επιχειρήσεις να μετακινούνται από μια - "υποβαθμισμένη Βρετανία"- όπως σημειώνει ο Μαρκ Ρούτε.

Μέχρι στιγμής, υπογραμμίζει ο κ. Ρούτε, οι Κάτω Χώρες έχουν αποκομίσει κέρδη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016 ενώ σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό και άλλες 250 εταιρείες που προς το παρόν έχουν της έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ κοντά στην απόφαση να μετακινήσουν τα γραφεία και το προσωπικό τους και να "μετοικίσουν" σε άλλη χώρα. "Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις εταιρείες να έρθουν στην Ολλανδία", ανέφερε στους Financial Times , Μαρκ Ρούτε.

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018