Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : Διαφορετικές οι εκτιμήσεις για την επιστολή Μέι στον Κόρμπιν
Brexit : Διαφορετικές οι εκτιμήσεις για την επιστολή Μέι στον Κόρμπιν
11.02.2019 | 12:07

Brexit : Διαφορετικές οι εκτιμήσεις για την επιστολή Μέι στον Κόρμπιν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι Times και η Daily Telegraph εκτιμούν ότι η απάντηση της Τερέζα Μέι στην επιστολή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκθέτει τους πέντε όρους του Εργατικού κόμματος για να στηρίξει μια συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ - "ανοίγει την πόρτα για ένα μαλακό Brexit".

Οι πέντε όροι του Κόρμπιν, περιλαμβάνουν τη μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Η πρωθυπουργός εκφράζει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με το αίτημα του Κόρμπιν για μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ , αλλά υπογραμμίζει ότι θα ήθελε να συνεχισθούν οι συνομιλίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Η κ. Μέι θέλει τα δύο μέρη να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι εναλλακτικές ρυθμίσεις για το "δίκτυ ασφαλείας" (backstop) ώστε να αποφευχθούν τα "σκληρά σύνορα" στην Ιρλανδία.

Η Telegraph γράφει ότι η πρωθυπουργός "εξέπληξε" υπουργούς της κυβέρνησης επειδή δεν απέκλεισε ρητά τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση , ενώ οι Times προειδοποιούν ότι η απάντηση της κ. Μέι μπορεί να διχάσει το υπουργικό συμβούλιο και να οδηγήσει σε "έξοδο" υπουργών.

Σύμφωνα με τους Financial Times , η προθυμία της κ. Mέι να συνεργαστεί με το Εργατικό κόμμα θα μπορούσε να πείσει κάποιους "αμφιταλαντευόμενους" βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία Brexit της πρωθυπουργού, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές θα θεωρήσουν ότι η πρόθεση της Τερέζα Μέι - "να τα βρει" - με τους Εργατικούς είναι μια κίνηση για να πεισθούν οι βουλευτές να στηρίξουν τη Συμφωνία Αποχώρησης του περασμένου Νοεμβρίου και να αποφευχθεί ένα -"μαλακό Brexit".  

Ο Guardian θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η Τερέζα Μέι - "έχει αποκλείσει τις ιδέες" - του Εργατικού κόμματος για να συμβιβαστικό σχέδιο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός, σημειώνει η εφημερίδα, έχει κάνει παραχωρήσεις για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργατών αλλά παράλληλα έχει υπογραμμίσει τις αντιρρήσεις της για τη διατήρηση της Βρετανίας σε κάποια μορφή τελωνειακής ένωσης.

Και ο ιστότοπος Huffpost UK εκτιμά ότι η Τερέζα Μέι έχει απορρίψει το αίτημα του Τζέρεμι Κόρμπιν τα δικαιώματα των βρετανών εργαζομένων να εναρμονίζονται με τα δικαιώματα των ευρωπαίων εργαζομένων μετά το Brexit και το αίτημά του να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση.

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018