Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης
Βρετανία: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης
10.02.2019 | 11:49

Βρετανία: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Πολλές οι εικασίες σήμερα στις εφημερίδες για την πορεία των διαπραγματεύσεων που αφορούν το Brexit. H Sun on Sunday σημειώνει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή τη συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ 72 ώρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης την 29η Μαρτίου.

Οι Sunday Times γράφουν ότι το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει τον – “έλεγχο” – των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες υποχρεώνοντας την κ. Μέι να φέρει τη συμφωνία σε μια δεύτερη κοινοβουλευτική ψηφοφορία πριν από το τέλος του μήνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Sunday Times ο σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit σερ Keir Starmer αναφέρει ότι το Εργατικό κόμμα θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει μια μη- συμφωνία Brexit καταθέτοντας τροπολογία που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να συναινέσει με τη διεξαγωγή μιας άλλης ουσιαστικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.

Η Mail on Sunday μας ενημερώνει ότι έξι υπουργοί συναντήθηκαν για να προσπαθήσουν να βρουν - “κοινό έδαφος” - μεταξύ των αντιμαχόμενων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν τη Δευτέρα, γράφει η Mail on Sunday.      

Ακατάλληλος για πρωθυπουργός ο Κόρμπιν  

H Mail on Sunday αφιερώνει 13 σελίδες στην παρουσίαση ενός νέου βιβλίου το οποίο όπως εκτιμά η εφημερίδα αποδεικνύει ότι ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είναι – “ακατάλληλος να γίνει πρωθυπουργός”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συγγραφέας Tom Bower αφιέρωσε 18 μήνες για να μελετήσει σε βάθος το προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο βιβλίο αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες για τον αντισημιτισμό των υποστηρικτών του κ. Κόρμπιν και για την – “υποκριτική πολιτική” - , όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του , που ακολουθεί στο θέμα του Brexit.  

Ο Observer αναρωτιέται αν , σε μια περίοδο ρήξεων λόγω Brexit, οι κατηγορίες για αντισημιτισμό και οι διενέξεις για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι σε θέση να κρατήσει την ενότητα του Εργατικού κόμματος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές που πρόσκεινται στο Εργατικό κόμμα υπάρχει ανησυχία, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο, για το κλίμα δυσαρέσκειας στους κόλπους του κόμματος και για το ενδεχόμενο πολλά επώνυμα στελέχη να το εγκαταλείψουν.

Οι Sunday Times θεωρούν ότι ο κ. Κόρμπιν δεν μπορεί να ξεφύγει από την κατηγορία ότι το κόμμα του έχει γίνει εστία αντισημιτισμού. Πιστεύει επίσης αυτή η εφημερίδα ότι ο κ. Κόρμπιν είναι σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν μπορεί να συμβιβάσει τον ευρωσκεπτικισμό του με τις απόψεις των υποστηρικτών του Εργατικού κόμματος - οι περισσότεροι από τους οποίους θα ήθελαν να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.                       

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018