Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : Άπρακτη επέστρεψε από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι
Brexit : Άπρακτη επέστρεψε από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι
08.02.2019 | 13:46

Brexit : Άπρακτη επέστρεψε από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Με τη γλώσσα του σώματος ασχολούνται πολλές εφημερίδες σήμερα μετά τις "ψυχρές επαφές " , όπως γράφει η Daily Express , που είχε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργούς Τερέζα Μέι με τους Γιούνκερ και Τουσκ στις Βρυξέλλες.

Για "πέτρινα πρόσωπα" κάνει λόγο η Daily Mirror, ενώ σε "εκφράσεις πόνου" αναφέρεται η HuffPost.

Ο γελοιογράφος της Daily Telegraph Μάικλ Ντίκον παρατηρεί ότι όταν η κ Μέι χαιρέτησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η πρωθυπουργός έσκυψε το κεφάλι και έμοιαζε με ελάφι - "την εποχή του οίστρου" - που ήταν έτοιμο να επιτεθεί.

Η χειραψία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ευγενική αλλά χωρίς λόγια. Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε "σκληρή, αλλά εποικοδομητική", σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών που δόθηκε στην δημοσιότητα , γράφουν οι εφημερίδες.

Στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας ρωτήθηκε και για το σχόλιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περί θέσης στην κόλαση για τους Brexiteers που δεν είχαν σχέδιο για το Brexit.         

"Η γλώσσα που χρησιμοποίησε χτες ο πρόεδρος δεν βοήθησε καθόλου και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό που του τόνισα είναι ότι και οι δύο πρέπει να εργαστούμε ώστε να εξασφαλίσουμε μια στενή σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ στο μέλλον και πάνω σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε", ανέφερε η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τους Times η Τερέζα Μέι εκτός από τη χειραψία με τον Γιούνκερ - "δεν μπόρεσε να κερδίσει τίποτα περισσότερο από τις Βρυξέλλες" - και ουσιαστικά επέστρεψε από τη βελγική πρωτεύουσα - "άπρακτη"

Η επιστολή Κόρμπιν στη Μέι

Οι εφημερίδες αναφέρονται και στην επιστολή Κόρμπιν. Χθες, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος έστειλε στην κ. Μέι επιστολή με την οποία θέτει πέντε όρους για τη στήριξη μιας συμφωνίας Brexit. Στους όρους αυτούς συμπεριλαμβάνονται η παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και η ευθυγράμμιση της χώρας με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Times σημειώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι η Τερέζα Μέι θα δυσκολευτεί να συμφωνήσει με τις προτάσεις του. Η μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση υπερβαίνει τις "κόκκινες γραμμές" του Συντηρητικού κόμματος και είναι βέβαιο ότι θα "εξαγριώσει" τους Brexiteers, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο Ian Dunt, που γράφει για την ιστοσελίδα politics.co.uk , εκτιμά ότι είναι απίθανο η κ. Μέι να αποδεχθεί αυτή την επιλογή επειδή - "θα διασπάσει στα δύο το κόμμα".

Κατά τον Guardian, η "προσφορά" του Κόρμπιν έγινε σκόπιμα επειδή γνωρίζει ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Οι προτάσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ένα - "μήλο με δηλητήριο" - σημειώνει χαρακτηριστικά ο Jack Doyle της Daily Mail.

Για την ιστοσελίδα του Spectator, η επιστολή πέντε σημείων του Κόρμπιν θα μπορούσε να κάνει τους Brexiteers να αποφασίσουν ότι η συμφωνία απόσυρσης της κ. Μέι είναι πολύ καλύτερη από τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι θα ήταν προτιμότερο να υποστηρίξουν τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με την ΕΕ του περασμένου Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι είναι προφανές ότι συνεργάζονται με την Τράπεζα της Αγγλίας για να καταρτίσουν σχέδια για την εκκίνηση της οικονομίας στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, οι επιλογές κυμαίνονται από τον περιορισμό των φόρων και την αύξηση των επενδύσεων έως τη μείωση των δασμών.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα: "Είναι βασικά μια λίστα μέτρων που μπορούμε να πάρουμε την Ημέρα της Κρίσεως (Doomsday) αν η οικονομία οδηγηθεί στο τέλμα" .    

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018