Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>To NHS και η θεραπεία της κυστικής ίνωσης
To NHS και η θεραπεία της κυστικής ίνωσης
04.02.2019 | 12:15

To NHS και η θεραπεία της κυστικής ίνωσης

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η εφημερίδα i προβάλλει στην πρώτη σελίδα την εκστρατεία που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για να   πεισθεί η κυβέρνηση να παρέμβει ώστε το εθνικό σύστημα υγείας - το NHS - να καλύπτει τα έξοδα για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης με τη χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος Orkambi. Το NHS ισχυρίζεται ότι η τιμή που καθορίζεται από τον κατασκευαστή στις ΗΠΑ και η οποία ανέρχεται στις £ 105.000 ανά ασθενή το χρόνο είναι πολύ υψηλή.

H θεραπεία με αυτό το φάρμακο θα επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια. Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική ασθένεια της λευκής φυλής, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Το άρθρο στην εφημερίδα i αναφέρει ότι μια ομάδα που εκπροσωπεί τους γονείς των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο ζητά από τους υπουργούς να αγνοήσουν την πατέντα προστασίας του φαρμακευτικού σκευάσματος και η κυβέρνηση να επιτρέψει την παραγωγή μιας γενετικά μεταλλαγμένης μορφής του φαρμάκου (γενόσημο).

Είναι μια πρόταση που την υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης ο Guardian. "Θα ήταν μια ασυνήθιστη αλλά όχι πρωτόγνωρη ενέργεια που αξίζει τον κόπο ...", γράφει η εφημερίδα.  

Οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας δεν μπορεί αυτόματα να υπερέχουν των προβληματισμών για την υγεία , υπογραμμίζει ο Guardian , και οι ελπίδες που γεννιούνται από τη χρήση αυτού του ισχυρού φαρμάκου - "δεν θα πρέπει να εξαλειφθούν" , τονίζει η εφημερίδα.

Η απόφαση της Nissan για την παραγωγή του νέου μοντέλου X- Trail  

Πολλές εφημερίδες συνεχίζουν και σήμερα να αναφέρονται στην απόφαση της Nissan να μη τηρήσει την υπόσχεσή της για την παραγωγή του νέου μοντέλου X - Trail στο Σάντερλαντ, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας του Brexit.

Σύμφωνα με τους Times η κυβέρνηση σκέπτεται να αποσύρει την προσφορά της για ένα πακέτο υποστήριξης της Nissan ύψους £ 60 εκατομ. όταν αρχικά η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στην παραγωγή του X- Trail στη βορειοανατολική Αγγλία.

"Είναι σαφές ότι θα αναθεωρήσουμε την απόφασή μας", ανέφερε στους Times κυβερνητική πηγή.  

Η στροφή - U Turn - της Nissan εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κερδίσει μελλοντικά συμβόλαια, εκτιμούν οι Financial Times.

Ο Colin Lawther, πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής μεταποιητικής βιομηχανίας , δήλωσε ότι μετά την απόφαση της Nissan - "θα υπάρξουν   αποφάσεις και από άλλες κατασκευάστριες εταιρείες".

Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Sun αναγνωρίζει ότι το - U Turn- της Nissan είναι - "πλήγμα για τις βρετανικές κατασκευάστριες εταιρείες". Υπογραμμίζει πάντως η εφημερίδα ότι η αναστολή των εργασιών για την παραγωγή του καινούργιο μοντέλου X- Trail στο Σάντερλαντ έχει σχέση και με το γεγονός ότι έχουν περιορισθεί οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με μηχανές ντίζελ.

Παράλληλα όμως , γράφει η Sun , ρόλο στην απόφαση της Nissan έχει παίξει και το Brexit και προειδοποιεί τους Remainers - τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ - να σταματήσουν να είναι "ανεξήγητα αυτοκαταστροφικοί" , τονίζοντας ότι η - "υπεροπτική τους στάση" - τους κόστισε την ήττα τους στο δημοψήφισμα.                     

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018