Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : Η Μέι επιδιώκει να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών του Εργατικού κόμματος
Brexit : Η Μέι επιδιώκει να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών του Εργατικού κόμματος
31.01.2019 | 11:09

Brexit : Η Μέι επιδιώκει να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών του Εργατικού κόμματος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι Times αναφέρουν ότι η Τερέζα Μέι προετοιμάζεται να προσελκύσει  βουλευτές του Εργατικού κόμματος για να υποστηρίξουν τη συμφωνία  Brexit - με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει περισσότερα κονδύλια  για την ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας  που στήριξαν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.  

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού πιστεύουν ότι χρειάζεται η στήριξη περίπου 20 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ως αντιστάθμισμα του αριθμού των "ανταρτών" βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος , για να περάσει από το κοινοβούλιο μια τροποποιημένη συμφωνία Brexit. Ανώτερη κυβερνητική πηγή έκανε γνωστό στους Times ότι κοινότητες ανθρακωρύχων θεωρούνται - "δυνητικοί παραλήπτες" - της πρόσθετης χρηματοδότησης.

Η Daily Mail που κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο - "Η μάχη για το Brexit" - θέτει το ερώτημα - "Θα υποχωρήσει η ΕΕ για να υπάρξει συμφωνία ; ". Διπλωματικές πηγές σημείωναν στην εφημερίδα ότι τελικά οι Βρυξέλλες θα κάνουν παραχωρήσεις αν το Λονδίνο παραμείνει σταθερό στις θέσεις του . Από την άλλη μεριά άλλες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να σημειωθεί καμία πρόοδος στις διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου για την απόσυρση της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ πριν από την επόμενη προγραμματισμένη κοινοβουλευτική ψηφοφορία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Περισσότερη αισιόδοξη για τις μελλοντικές προοπτικές της κ. Μέι να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ που να έχει τη στήριξη της Bουλής των Κοινοτήτων είναι η εφημερία i . "Ρωγμές στην ΕΕ καθώς η Μέι επιδιώκει συμφωνία", ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα . Η i γράφει ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ανώτεροι Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και να αποφύγουν ένα - "σκληρό Brexit".

Η Daily Telegraph μας ενημερώνει ότι η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τερέζα Μέι είχε προειδοποιήσει την πρωθυπουργό να μην υποστηρίξει την πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Όλι Ρόμπινς (Olly Robbins) εξέφρασε τις ανησυχίες του σε μια σειρά μηνυμάτων του που έστειλε στην κ. Μέι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (internet). Ο κ. Ρόμπινς αμφισβήτησε εάν η ΕΕ θα ήταν πρόθυμη να κάνει σημαντικές αλλαγές στο λεγόμενο "σύστημα ασφαλείας" (backstop), το οποίο αποσκοπεί στην αποτροπή της επιστροφής ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας .

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στηρίζουν την άρνηση των Βρυξελλών να επαναδιαπραγματευθεί το σχέδιο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσθέτουν οι Financial Times ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι τώρα η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit είναι μεγαλύτερη και είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες - "να προετοιμαστούν για το χειρότερο".

Η Sun αναφέρει ότι αναπτύσσεται μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Μέι και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Η εφημερίδα εκτιμά η Τερέζα Μέι προετοιμάζεται για μια "μακρά μάχη", ενώ η κ. Μέρκελ πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται χρόνο για να - "κοιτάξει στην άβυσσο".

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018