Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία : “Πραξικόπημα” στο Κοινοβούλιο ;
Βρετανία :  “Πραξικόπημα” στο Κοινοβούλιο ;
13.01.2019 | 12:10

Βρετανία : “Πραξικόπημα” στο Κοινοβούλιο ;

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Δύο μέρες απομένουν για την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία Brexit και διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι μια από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες στη σύγχρονική πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

“Ξεχάσετε τα παιχνίδια και στηρίξετε τη συμφωνία”, υπογραμμίζει στους βουλευτές η Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός σε άρθρο της στη Sunday Express επισημαίνει ότι φέρνει τη συμφωνία πρός ψήφιση στο κοινοβούλιο αφού πρώτα άκουσε πολλές αντίθετες απόψεις. “H απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit θα ήταν μια καταστροφική και ασυγχώρητη ρήξη της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία μας”, τονίζει η κ. Μέι.

Έκκληση να σταματήσει η διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ και να προχωρήσει η χώρα σε δεύτερο δημοψήφισμα για την Ευρώπη κάνει στους Sunday Times ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέϊτζορ. Εκτιμά ότι μια μη – συμφωνία Brexit δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα και σημειώνει ότι – “ένα πήδημα από το γκρεμό ποτέ δεν είχε αίσιο τέλος”.  

Στην Daily Mail , ο ιστορικός Ντέϊβιντ Στάρκεϊ (David Starkey) επικρίνει τη στάση των βουλευτών και θεωρεί ότι η σημερινή βουλή είναι – “μια βουλή πυγμαίων “. Είναι ιδιάιτερα δηκτικός κατά του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Tζον Μπέρκουο (John Berkow) τον οποίο κατηγορεί ότι υποκινεί ένα “πραξικόπημα σε βάρος του λαού” , μολονότι ο ίδιος ο κ. Μπέρκουο ισχυρίζεται ότι με τις ενέργειες του τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των βουλευτών και την ανεξαρτησία της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σε άρθρο γνώμης η Sun on Sunday επικρίνει την Τερέζα Μέι επειδή όπως γράφει – “έχασε μια χρυσή ευκαιρία” – να προετοιμάσει τη χώρα για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δύο χρόνια που πέρασαν από το δημοψήφισμα του 2016.

Σύμφωνα με τους Sunday Times – “είμαστε στα πρόθυρα ενός πραξικοπήματος”. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι τουλάχιστον δύο ομάδες βουλευτών σχεδιάζουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από την Τερέζα Μέι με στόχο να παρεμποδίσουν το Brexit ή να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα. Οι Sunday Times θεωρούν ότι αυτή η προσπάθεια ανατρέπει την ισορροπία στις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο , μια ισορροπία που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε συνταγματική κρίση , γράφει η εφημερίδα.

Κατά τον Observer o ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης , ίσως και την επόμενη Τρίτη το βράδυ. Η στάση όμως αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται “ανεύθυνη”. O κ. Κόρμπιν θα πρέπει να υποστηρίξει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος   διότι διαφορετικά διακινδυνεύει να κατηγορηθεί ως – “συνυπεύθυνος μιας τραγωδίας Brexit” – υπογραμμίζει ο Observer.

Η Sunday Telegraph είναι της γνώμης ότι το Συντηρητικό κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας – “εσωτερικής έκρηξης”. H εφημερίδα αναδεικνύει τον ισχυρισμό φιλοευρωπαϊστών βουλευτών ότι το ένα τρίτο των μελών του υπουργικού συμβουλίου προτίθενται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους αν η κ. Μέι επιδιώξει μια μη- συμφωνία Brexit.

Εκείνοι που βρίσκονται στην αντίθετη πτέρυγα του κόμματος προειδοποιούν ότι αν αρχίσουν διαβουλεύσεις με τους βουλευτές του Εργατικού κόμματος για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ , τότε - “οι Τόρις θα οδηγηθούν σε ιστορικό σχίσμα”.

Ο γελοιογράφος της Sunday Telegraph με την εικόνα που παρουσιάζει την “Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας” (The Charge of the Light Brigade) προσπαθεί να συλλάβει το κλίμα στους κόλπους το κυβενώντος κόμματος. "Αυτή θα είναι μια καλή στιγμή για το σχέδιο Β", διαβάζουμε στη λεζάντα.                       

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018