Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία : Έκκληση της Μέι στις συνδικαλιστικές ενώσεις να στηρίξουν τη συμφωνία Brexit
Βρετανία : Έκκληση της Μέι στις συνδικαλιστικές ενώσεις να στηρίξουν τη συμφωνία Brexit
11.01.2019 | 14:10

Βρετανία : Έκκληση της Μέι στις συνδικαλιστικές ενώσεις να στηρίξουν τη συμφωνία Brexit

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι τελευταίες προσπάθειες της Τερέζα Μέι για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία Brexit από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας (15 Ιανουαρίου) είναι ένα από τα βασικά θέματα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.

Η Metro γράφει ότι η πρωθυπουργός χθες Πέμπτη είχε από τηλεφώνου συνομιλίες με την ηγεσία των βρετανικών συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου και του "κόκκινου" Λεν Μακλάσκι (Len McCluskey) που ηγείται της δεύτερης μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης στη χώρα. Το συνδικάτο Unite εκπροσωπεί περισσότερους από ένα 1,2 εκατομ. εργαζόμενους. Σύμφωνα με τη Metro, η κ. Μέι έκανε έκκληση στην ηγεσία των συνδικαλιστικών ενώσεων να ασκήσει πιέσεις ώστε οι βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία Brexit.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Times που σημειώνουν ότι εκπρόσωπος του συνδικάτου Unite επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η τηλεφωνική συνομιλία της πρωθυπουργού με τον Λεν Μακλάσκι ήταν - "εποικοδομητική". Στην έκκληση της Τερέζα Μέι - "λιγότερο θετικός" - ήταν ο Τιμ Ρόoυτς ( Tim Roache), ηγέτης της συνδικαλιστικής ένωσης GMB, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε να ικανοποιήσει το αίτημα της πρωθυπουργού, σημειώνουν οι Times.  

Για την Daily Mail , ήταν μια "έκπληξη" η απόφαση της πρωθυπουργού να ζητήσει τη βοήθεια της συνδικαλιστικής ηγεσίας , ενώ η ιστοσελίδα της Independent την χαρακτηρίζει - "απελπισμένη προσπάθεια για την εξασφάλιση υποστήριξης".

Ωστόσο, ο Guardian εκτιμά ότι οι εκκλήσεις της πρωθυπουργού έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ανώτερων στελεχών του Εργατικού κόμματος ότι η κ. Μέι - "έχει θέσει τη βάση για συμβιβασμό".

Περίπου 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει τα καθημερινά τους καθήκοντα για να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για μια μη-συμφωνία Brexit, σύμφωνα με τους Times. Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική πρόνοια είναι μεταξύ των εργαζομένων σε πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται - "να αναλάβουν νέους ρόλους" - τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Guardian τέλος υπογραμμίζει την προειδοποίηση της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών ότι η αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς συμφωνία θα έχει σοβαρές συνέπειες με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 8% και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.      

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018