Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : Άλλη μια ταπεινωτική ήττα για τη Μέι στο κοινοβούλιο
Brexit : Άλλη μια ταπεινωτική ήττα για τη Μέι στο κοινοβούλιο
10.01.2019 | 14:24

Brexit : Άλλη μια ταπεινωτική ήττα για τη Μέι στο κοινοβούλιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων καρύδης 

Νέα ήττα υπέστη χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Ντόμινικ Γκριβ, υπέβαλε τροπολογία η οποία απαιτεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από 308 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 297. 

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη τροπολογία, η Τερέζα Μέι, έχει προθεσμία 3 ημερών να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία σε περίπτωση που ηττηθεί στην κρίσιμη ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου. 

Στην Daily Telegraph επικρίνεται σήμερα ο ρόλος που έπαιξε στη χθεσινή ψηφοφορία ο πρόεδρος της βουλής Τζον Μπέρκουο. "Ο πρόεδρος αναλαμβάνει το έλεγχο" - ο πηχυαίος τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Κατά την Telegraph, o φιλοευρωπαϊστής Μπέρκουο ενεθάρρυνε τους βουλευτές να προχωρήσουν στη σχετική ψηφοφορία με στόχο να υποχρεωθεί η πρωθυπουργός να παρουσιάσει εντός τριών ημερών σχέδιο Β στην περίπτωση που απορριφθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συμφωνία Brexit που θα φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Σε αντίθεση με τα συνταγματικά ειωθότα και χωρίς να λάβει υπόψη του τη γνώμη των συμβούλων του έπραξε ο Μπέρκουο , διαβάζουμε στη Daily Mail που θεωρεί ότι χθες ο πρόεδρος της βουλής ήταν - "εκτός γραμμής". "Αυτός ο εγωμανής, ματαιόδοξος άνθρωπος έθεσε ξεδιάντροπα την αντίθεσή του στο Brexit υπεράνω του εθνικού συμφέροντος και είναι ντροπή για τη θέση που κατέχει", γράφει χαρακτηριστικά η Mail.

"Εκπρόσωπος του διαβόλου" , θεωρείται από τη Sun ο Μπέρκουο που εκτιμά ότι η χθεσινή απόφασή του να προχωρήσει στη σχετική ψηφοφορία ήταν - "μια εσκεμμένη ενέργεια για να φουντάρει το Brexit".

Σύμφωνα με την Daily Express o Μπέρκουο δέχεται πιέσεις να υποβάλλει την παραίτηση του . "Πρώην υπουργοί, εμπειρογνώμονες σε συνταγματικά θέματα και η πρώην πρόεδρος της βουλής Μπέτι Μπουθρόϊντ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Μπέρκουο", υπογραμμίζει η Express.  

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Times, ήταν βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που συνεργάσθηκαν με βουλευτές του Εργατικού κόμματος για να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε ήττα. Σύμφωνα με τους Times οι βουλευτές έχουν αποφασίσει τώρα να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για το σχέδιο της κ. Μέι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Daily Mirror, η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις και να αποδεχθεί βασικές αρχές της ΕΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να έχει τη στήριξη του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη συμφωνία Brexit. "Η κ. Μέι ελπίζει να υποστηρίξει μια τροπολογία που θα κατοχυρώνει τους κανόνες της ΕΕ για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας στο βρετανικό δίκαιο, γεγονός που θα επηρεάσει τους αντιπάλους βουλευτές", προσθέτει η εφημερίδα.

"Η πρωθυπουργός βλέπει να χάνει την εξουσία" , σημειώνει ο Guardian ο οποίος μας δίνει μια πρώτη γεύση της προγραμματισμένης ομιλίας του αρχηγού του Εργατικού κόμματος στην οποία αναμένεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν να τονίσει ότι : " Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προωθήσει το πρόγραμμά της στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν είναι καθόλου κυβέρνηση . Επομένως κ. Μέι αν είσθε τόσο βέβαιη για τη συμφωνία σας , ζητήσετε να γίνουν εκλογές και αφήσετε τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν".

Αν προκηρυχθούν εκλογές είναι πολύ πιθανό το Εργατικό κόμμα να κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ , αναφέρει η εφημερίδα i , ενώ σύμφωνα με τους Financial Times η Τερέζα Μέι σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσει τη συμφωνία Brexit είναι πολύ πιθανό να δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή των Κοινοτήτων να ασκήσει βέτο για το backstop που αφορά τα ιρλανδικά σύνορα.             

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018