Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : " Πόλεμος στο κοινοβούλιο"
Brexit : " Πόλεμος στο κοινοβούλιο"
09.01.2019 | 12:22

Brexit : " Πόλεμος στο κοινοβούλιο"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Πολλές εφημερίδες χρησιμοποιούν τη γλώσσα του πολέμου για να περιγράψουν τους ελιγμούς των βουλευτών για το Brexit χθες το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Guardian θεωρεί ότι πρόκειται για - "κοινοβουλευτικό πόλεμο" - στον οποίο μια "διακομματική συμμαχία" έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη εκστρατεία για την αποτροπή μιας μη - συμφωνίας Brexit.  

Για τους Times είχαμε να κάνουμε με μια "εξέγερση" βουλευτών και με "ανταρτοπόλεμο".

Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος είχαν την πρώτη τους νίκη (drawn first blood) , ενώ η i σημειώνει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη - "τραυματική ήττα".

Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τροπολογίας που κατέθεσαν οι Εργατικοί και, ουσιαστικά, ψαλιδίζει την πιθανότητα να υπάρξει αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ειδικότερα, οι 303 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 296 κατά, στην τροπολογία 7 που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ. Με βάση τη συγκεκριμένη ρύθμιση περιορίζονται οι δυνατότητες του υπουργείου Οικονομικών να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Sun εκτιμά ότι οι βουλευτές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση ξεκινούν μια - "τρελή και επικίνδυνη στρατηγική". Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit τότε με τη στάση τους ορισμένοι βουλευτές ναρκοθετούν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, υποστηρίζει η Sun.

Τη δυσαρέσκειά της για τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη εκφράζει και η Daily Express που κυκλοφόρησε σήμερα με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο - "Στην πραγματικότητα θέλουν να σας κλέψουν το Brexit".

Ο Guardian σε άρθρο γνώμης θεωρεί ότι το Brexit πρέπει να τεθεί και πάλι στην κρίση των ψηφοφόρων για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που, όπως γράφει ο Guardian , "ξετυλίγεται σε όλο το πολιτικό φάσμα". Επισημαίνει το κύριο άρθρο του Guardian ότι εάν το σχέδιο της Τερέζα Μέι απορριφθεί, τότε το άρθρο 50 θα πρέπει να "παγώσει", το κοινοβούλιο να συνεδριάσει και να εξετάσει το ζήτημα και στη συνέχεια να τεθούν οι επιλογές στην κρίση του λαού .   

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018