Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit: Νέα σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας σχεδιάζει η ΕΕ
Brexit: Νέα σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας σχεδιάζει η ΕΕ
09.11.2018 | 10:23

Brexit: Νέα σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας σχεδιάζει η ΕΕ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit επικεντρώνονται πολλές εφημερίδες σήμερα. Οι Times δημοσιεύουν το περιεχόμενο επιστολής της Τερέζα Μέι προς την Αρλέν Φόστερ, την επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), σύμφωνα με την οποία ένα "διαζύγιο" της Βρετανίας με την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα σημαίνει τη δημιουργία μιας νέας συνοριακής γραμμής στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Να τηρήσει τη δέσμευσή της για τα ιρλανδικά σύνορα, μέσω του σχεδίου του «backstop» που θα διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει ζητήσει το Δουβλίνο από την Τερέζα Μέι.

Το DUP αρνείται στο μεταξύ οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις είναι επίσης αντίθετη με οποιαδήποτε «προσωρινή τελωνειακή διευθέτηση» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν αναμονή μονιμότερης λύσης, φοβούμενη ότι αυτή η προσωρινή λύση θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα εμποδίζοντας τη συνομολόγηση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικεί δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα μετά το Brexit", γράφει η Daily Telegraph. O συντάκτης του σχετικού άρθρου εκτιμά ότι η απαίτηση αυτή των Βρυξελλών θα προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος.

Σύμφωνα με την Telegraph οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ έχουν ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τους έχει ζητηθεί - "να είναι ελεύθεροι" - την 25η Νοεμβρίου για να συμμετάσχουν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα επικυρώσει μια συμφωνία Brexit με το Λονδίνο. Η επικύρωση της συμφωνίας πριν από τα τέλη του μηνός θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα Χριστούγεννα, σημειώνει η Telegraph.

Οι Times επικαλούνται κυβερνητικές πηγές που θεωρούν ότι οι πληροφορίες για την επίτευξη συμφωνίας τις αμέσως επόμενες μέρες πρέπει να γίνονται δεκτές με επιφύλαξη και ότι είναι - "υπερβολικά αισιόδοξες" .

Ο ιστότοπος του Politico εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ - "κάθε άλλο παρά κοντά βρίσκονται στο να υπογράψουν συμφωνία" - με τις δύο πλευρές να συνιστούν "αυτοσυγκράτηση" αναφορικά με τις προσδοκίες για μια "φιλική αποδέσμευση" της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.             

 

"Ανταρσία του υπουργικού συμβουλίου αντιμετωπίζει η Μέι ενώ ολοκληρώνει τη συμφωνία για το Brexit" - ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα i.  Eντείνονται οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις ενώ ξεπερνιέται το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, διαβάζουμε. Η πρωθυπουργός ελπίζει να συγκαλέσει το υπουργικό της συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα για να εγκρίνει σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, συνεχίζει η εφημερίδα. Ορισμένοι υπουργοί εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο η χώρα να χάσει κυριαρχικά δικαιώματα μετά ένα διακανονισμό του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων. Ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ αμφισβητεί τη διαπραγματευτική τακτική της πρωθυπουργού και δεν είναι ο μόνος, προσθέτει η i . Ο υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, "έγινε περίγελος" όταν παραδέχθηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία που έχει για το εμπόριο της Βρετανίας ο διάπλους Ντόβερ- Καλαί, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας i .

 

Με την εκτίμηση της i για τον Ντομινίκ Ράαμπ συμφωνεί και η Metro που κάνει λογοπαίγνιο με τον πρωτοσέλιδο τίτλο - " Raab: I didn't think it Dover" (Δεν το σκέφθηκα Ντόβερ).      

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018