Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit: Συνεδριάζει το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο. Σε "τεντωμένο σχοινί" η Τερέζα Μέι
Brexit: Συνεδριάζει το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο. Σε "τεντωμένο σχοινί" η Τερέζα Μέι
06.11.2018 | 10:11

Brexit: Συνεδριάζει το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο. Σε "τεντωμένο σχοινί" η Τερέζα Μέι

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Πολλές εφημερίδες σήμερα αναρωτιούνται αν η Τερέζα Μέι μπορεί αναφορικά με το Brexit να πετύχει την "κοινή γραμμή" όχι μόνο με την ΕΕ αλλά και με τα μέλη της κυβέρνησής της.

Οι Times επισημαίνουν ότι οι Βρυξέλλες είναι τώρα πρόθυμες να στηρίξουν μια συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Βρυξέλλες και Δουβλίνο απέρριψαν τη Δευτέρα σχέδιο του Ντομινίκ Ράαμπ, του βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit, όπως έγραψαν οι Financial Times.  

Η πρόταση του Ράαμπ έδινε στη Βρετανία μονομερές δικαίωμα να αποχωρήσει από την πρόταση του εναλλακτικού μηχανισμού ασφαλείας (backstop), όσον αφορά τα θέμα των ιρλανδικών συνόρων, μέσα σε τρεις ή έξι μήνες.

Σύμφωνα με τους Times η συμβιβαστική λύση των Βρυξελλών προβλέπει την προσφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενός "ανεξάρτητου μηχανισμού" με τον οποίο το Λονδίνο θα μπορούσε να τερματίσει ένα προσωρινό τελωνειακό καθεστώς με την ΕΕ.

Η Sun υπογραμμίζει τη σημασία της εξασφάλισης ενός τέτοιου μηχανισμού και αναφέρει ότι 12 μέλη του υπουργικού συμβουλίου - συμπεριλαμβανομένου και του Ντομινίκ Ράαμπ - στη σημερινή σύσκεψη θα τονίσουν στην Τερέζα Μέι ότι πρέπει να "κοιτάξει στα μάτια" την ΕΕ και να εξασφαλίσει το δικαίωμα της Βρετανίας να αποσυρθεί μονομερώς από κάθε τελωνειακό καθεστώς.

Στην αντίθετη περίπτωση, περίπου 40 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι έτοιμοι να "τορπιλίσουν" οποιαδήποτε συμφωνία η πρωθυπουργός θα υπογράψει με τις Βρυξέλλες, γράφει η Sun.

Οι Financial Times, εν τω μεταξύ, εκτιμούν ότι η Τερέζα Μέι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξει να "συσσωρεύσει την πίεση" - όπως γράφουν χαρακτηριστικά - εις βάρος των εσωκομματικών της αντιπάλων.

"Η κυρία Μέι θα τους πει ότι πρέπει να παραχωρήσουν έδαφος ή να αντιμετωπίσουν το κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία και παράλληλα θα τους προειδοποιήσει ότι ο χρόνος τελειώνει για να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις", προσθέτουν οι Financial Times.

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018