Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία : Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση του Brexit
Βρετανία : Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση του Brexit
02.11.2018 | 09:15

Βρετανία : Έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση του Brexit

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Guardian είναι μια από τις εφημερίδες που δημοσιεύουν στην πρώτη τους σελίδα τη φωτογραφία του επιχειρηματία Αρόν Μπανκς (Arron Banks) μαζί με την είδηση ότι έχει αρχίσει έρευνα μετά τις καταγγελίες για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας Leave EU στη διάρκεια της καμπάνιας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του 2016. .

Το ποσό που δαπανήθηκε υπολογίζεται σε 8 εκατομμύρια στερλίνες (12 εκατ. ευρώ) και φέρεται να δόθηκε στην οργάνωση «Better for the Country» (καλύτερα για τη χώρα).

Σύμφωνα με την επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, ο Μπανκς «δεν ήταν η πραγματική πηγή των χρημάτων», ενώ έχει αποκρύψει τους χρηματοδότες. Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αρνείται κάθε αδίκημα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης του Εγκλήματος (National Crime Agency) στόχο έχει να απαντήσει στα ερώτημα για την προέλευση των "πλούσιων δωρεών" για την καμπάνια του Brexit που έγιναν στο όνομα του Μπανκς.

H Metro πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ορισμένοι βουλευτές που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει η διαδικασία της αποχώρησης να "παγώσει" ενώ διεξάγεται η σχετική έρευνα.

Ο Μπανκς, που χρηματοδότησε την εκστρατεία Leave EU όταν της καμπάνιας αποχώρησης ηγείτο ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο τότε αρχηγός του κόμματος UKIP και στενός φίλος του επιχειρηματία, έχει κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών στο κοινοβούλιο για την πηγή των των περιουσιακών του στοιχείων, γράφει η Metro.  

"Οι οικονομικές συναλλαγές που ερευνούμε περιλαμβάνουν εταιρείες με έδρα στο Γιβραλτάρ και τη Νήσο Μαν", σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ελέγχου Χρηματοδότησης Κομμάτων, Μπομπ Πόσνερ.

Η Νήσος Μαν είναι κτήση της Βρετανίας, που απολαμβάνει αυτονομία σε φορολογικά και άλλα θέματα, ενώ το Γιβραλτάρ είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.

Στη Βρετανία ο εκλογικός νόμος απαγορεύει από τις εκλογικές εκστρατείες (είτε κομματικές είτε για δημοψηφίσματα) να χρηματοδοτούνται από μη εγχώριες επιχειρήσεις ή αλλοδαπούς.

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018