Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Brexit : Οι Βρετανοί τρέχουν να βγάλουν ιρλανδικά διαβατήρια
Brexit : Οι Βρετανοί τρέχουν να βγάλουν ιρλανδικά διαβατήρια
31.10.2018 | 09:42

Brexit : Οι Βρετανοί τρέχουν να βγάλουν ιρλανδικά διαβατήρια

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom

Ο δυνητικός αντίκτυπος του Brexit είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλές εφημερίδες της Τετάρτης .

Οι Times επισημαίνουν την "έξαρση" που παρατηρείται στην "επιθυμία" για την απόκτηση ιρλανδικών διαβατηρίων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αριθμός των Βρετανών που αιτούνται διαβατήρια με τη σφραγίδα του Δουβλίνου έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το δημοψήφισμα του 2016 καθώς πολλοί υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμα να μετακινούνται και να εργάζονται ελεύθερα στο μπλοκ των χωρών της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το 2017 εκδόθηκαν 779.000 ιρλανδικά διαβατήρια. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 6% έναντι του 2016, χρονιά που επίσης σημειώθηκε μεγάλη αύξηση και κατά 15% έναντι του 2015. Μεγάλο όγκος των αιτήσεων προέρχεται από τη Βόρεια Ιρλανδία. Σημειώνουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Βρετανία και εγγράφονται ως Ιρλανδοί αυξήθηκε κατά 95%.

S&P : Το "άτακτο" Brexit θα οδηγήσει σε ύφεση τη Βρετανία  

Πρωτοσέλιδο θέμα στον Guardian είναι σήμερα η προειδοποίηση του οίκου S&P ότι η αποτυχία της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση τη βρετανική οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση , η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2019 και κατά επιπλέον 1,5% το 2020. Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει ότι ο S&P εξακολουθεί να αναμένει ότι και οι δυο πλευρές στις συνομιλίες του Brexit θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Στους υπολογισμούς του στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης περιλαμβάνει ένα σενάριο που προβλέπει ύφεση της οικονομίας για τέσσερα με πέντε τρίμηνα, αύξηση της ανεργίας στο 7% με 10% και πτώση των τιμών των κατοικιών για περίοδο δύο ετών. Σε αυτή την περίπτωση η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να είναι χαμηλότερη, αναφέρει.    

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018