Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Κλικ στον βρετανικό Τύπο>>Βρετανία : Κατάθεση προϋπολογισμού | Τέλος της λιτότητας
Βρετανία : Κατάθεση προϋπολογισμού | Τέλος της λιτότητας
30.10.2018 | 11:15

Βρετανία : Κατάθεση προϋπολογισμού | Τέλος της λιτότητας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η κατάθεση του προϋπολογισμού χθες από τον υπουργό των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ καλύπτει τις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων και σε πολλές από αυτές οι αναλύσεις για το θέμα επεκτείνονται και στις εσωτερικές.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού :

- Από τον Απρίλιο του 2019 το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αυξάνεται από τις £ 11.850 στις £ 12.550 . Ο βασικός φόρος εισοδήματος παραμένει στο 20%.

- Επίσης από τον Απρίλιο του 2019 το ανώτατο όριο του φόρου εισοδήματος για την κλίμακα του 40% αυξάνεται από τις £ 46.650 στις £ 50.000.

- Mετά το 2019 αυτά τα ποσά απαλλαγής του φόρου εισοδήματος θα ακολουθήσουν την πορεία του πληθωρισμού.

-Το επίπεδο του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2019 αυξάνεται κατά 4,9% - από £ 7.83 σε £ 8,21 την ώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που θα στοχεύει τους κολοσσούς του διαδικτύου. Ο νέος φόρος, ύψους 2%, θα επιβληθεί από το 2020 στη δραστηριότητα αυτών των ομιλών στο βρετανικό έδαφος και ελπίζεται ότι θα αποφέρει 400 εκατομμύρια λίγες σε ετήσια βάση

"Προϋπολογισμός της Αποκριάς"

"Προϋπολογισμός της Αποκριάς" (Ηalloween Budget) χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός του Φίλιπ Χάμοντ από τη Metro που θεωρεί ότι για τους βρετανούς ψηφοφόρους εμπεριέχει "παγίδες και κεράσματα" (tricks and treats).

Για τη Sun όμως ο τελευταίος προ- Brexit προϋπολογισμός είναι ένα προϋπολογισμός που μόνο οφέλη φέρνει στις "τσέπες" του εκλογικού σώματος. "Ένας καλός προϋπολογισμός από τον υπουργό των Οικονομικών" - ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στη σημερινή Sun.

Σύμφωνα με τους Times είναι - "ένας προϋπολογισμός για όλους". "Ο Φίλιπ Χάμοντ ξεφορτώθηκε όποια αξίωση είχε από τους ψηφοφόρους με σύνεση", σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Κατά την Daily Express πρόκειται για έναν πολύ επιτυχημένο προϋπολογισμό - "ένας προϋπολογισμός που σπάει τα ταμεία" .

"Γενναιόδωρος προϋπολογισμός"

"Απροσδόκητα γενναιόδωρος ο προϋπολογισμός", εκτιμά o Guardian που επισημαίνει ότι ο Χάμοντ με τον προϋπολογισμό του στόχο έχει να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και να ανυψώσει το ηθικό των "δύστροπων" βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που πρέπει να στηρίξουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην προσπάθειά της να πετύχει μια καλή συμφωνία Brexit.  

"Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός προσφορών των τελευταίων ετών" , υπογραμμίζει η Daily Telegraph που θεωρεί ότι συνιστά μια πραγματική αλλαγή κατεύθυνσης - "μια τελική ρήξη με την περίοδο του Τζορτζ Όσμπορν". Ο Όσμπορν διετέλεσε υπουργός των Οικονομικών της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Άλιστερ Χιθ - "η ιδέα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έχει εξαερωθεί". "Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μαγικό δένδρο που γεννά χρήματα, την ύπαρξη του οποίου έχει ανακαλύψει ο Χάμοντ ακόμη και στον πλανήτη των Τόρις", προσθέτει ο Χιθ.

Κατά την Daily Mail o υπουργός των Οικονομικών ανακοίνωνε χθες ένα -"ξεφάντωμα δαπανών" - σε μια προσπάθεια να τερματίσει τη λιτότητα και να προετοιμάσει το Ηνωμένο Βασίλειο για - "τη ζωή μετά το Brexit".

"Προϋπολογισμός εξαπάτησης"

Η Daily Mirror όμως πιστεύει ότι είναι ένας - "προϋπολογισμός εξαπάτησης του εκλογικού σώματος". Η εφημερίδα εκφράζει τη δυσαρέσκεια της επειδή όπως γράφει τα £ 400 εκατομ. που προβλέπονται για την ενίσχυση της παιδείας - "δεν αρκούν για να πληρωθεί ακόμη ένας βοηθός καθηγητή ανά σχολείο στην Αγγλία". Η Mirror προσθέτει επίσης ότι στον προϋπολογισμό του Χάμοντ δεν υπάρχει τίποτα απολύτως για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας αλλά - " υπάρχει ακόμη μια μεγάλη περικοπή φόρου για τα πλουσιότερα στρώματα του πληθυσμού".                       

radio banner small

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018