Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Πέντε αρχαία σπάνια νομίσματα επιστράφηκαν στην Ελλάδα

banner roots

Πέντε αρχαία σπάνια νομίσματα επιστράφηκαν στην Ελλάδα
05.08.2014 | 23:19

Πέντε αρχαία σπάνια νομίσματα επιστράφηκαν στην Ελλάδα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Πέντε αρχαιοελληνικά νομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα Νέας Υόρκης, επιστράφηκαν τη Δευτέρα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη βιβλιοθήκη της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάταν.

Τα νομίσματα παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα νομίσματα θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. «Τα νομίσματα που μας επιστρέφονται σήμερα είναι αξιοσημείωτης ομορφιάς και ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, απεικονίζοντας την Ελλάδα του πολιτισμού και της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς το νεότερο (Cyrus R. Vance, Jr.) και όλους που συνέβαλαν στην έρευνα, στον εντοπισμό και στην παράδοση των νομισμάτων, επισημαίνοντας ότι «από εδώ και πέρα, θα εκτίθενται στη γενέτειρά τους, όπου θα μπορούν να τα θαυμάζουν τόσο οι πολίτες όσο και τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Ελλάδας».

Ο κ. Βανς, καλωσορίζοντας τον κ. Παναγόπουλο, αναφέρθηκε καταρχάς στην έρευνα και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσουν τα νομίσματα στα χέρια των αμερικανικών Αρχών, ενώ αναφέρθηκε και στις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «ως δείγματα της αρχαιότερης δημοκρατίας του κόσμου, αυτά τα νομίσματα είναι ανεκτίμητα και είμαι βέβαιος ότι θα ωφελήσουν περισσότερο το κοινό καλό, εκτιθέμενα σε ένα χώρο ανοικτό στους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, παρά φυλαγμένα σε κάποιο χρηματοκιβώτιο».

Τα πέντε νομίσματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα είναι μερικά από ομάδα νομισμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή συλλέκτη από το Ρόουντ Αϊλαντ, κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας νομισμάτων στο ξενοδοχείο Γουόλντορφ Αστόρια, στο Μανχάταν, τον Ιανουάριο του 2012. Ο κάτοχός τους, συλλέκτης νομισμάτων Dr Arnold-Peter Weiss, όταν συνελήφθη κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δήλωσε «ένοχος για κατοχή κλεμμένης ιδιοκτησίας» και δέχτηκε να παραδώσει στις Αρχές συνολικά 20 νομίσματα, ως μέρος της συμφωνίας για την ελάφρυνση της ποινής.

Τα πέντε νομίσματα κατασχέθηκαν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigations) των ΗΠΑ, ως προϊόντα παράνομης κατοχής. Τα ελληνικά κομμάτια είναι τα εξής:

1. Ασημένιος στατήρας Δικαίας, Θράκη (c. 515-480 πΧ) με απεικόνιση κεφαλής του Ηρακλέους στη μια όψη και έγκοιλου τετραγώνου στην άλλη.

2. Ασημένιος στατήρας Οπούντιων Λοκρών (c. 369-338 πΧ) με απεικόνιση της κεφαλής της θεάς Δήμητρας στη μια όψη και στην άλλη τον Αίαντα Οπούντιο.

3. Ασημένιο δίδραχμο Εύβοιας (c. 375-357 πΧ). Στην μια όψη απεικονίζεται η αγελάδα των Ευβοέων και η ομώνυμη νύμφη Εύβοια στην άλλη.

4. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 405-395 πΧ). Απεικονίζει κεφαλή Διονύσου στην μια όψη και την ασπίδα των Βοιωτών στην άλλη.

5. Ασημένιος στατήρας Θηβών (c. 395-338 πΧ). Απεικονίζει ασπίδα στην μια όψη και κρατήρα στην άλλη.

Όπως είπε ο πρέσβης κ. Παναγόπουλος, τα πέντε νομίσματα θα συμπληρώσουν τη ελληνική νομισματική συλλογή στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας και θα είναι διαθέσιμα σε ακαδημαϊκούς και ιστορικούς για περαιτέρω έρευνα.

Στην τελετή παρέστη επίσης και μίλησε ο Ελληνοαμερικανός βοηθός εισαγγελέας του Μανχάταν, έφεδρος συνταγματάρχης, Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος απάντησε και σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Τέλος, ο κ. Βανς ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην τελετή τον πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνο Κουμπαράκη, την Ελληνίδα διπλωμάτη και αρμόδια για πολιτιστικά ζητήματα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, Χριστίνα Γεωργίου και το διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Νίκο Παπακωνσταντίνου.

 

 

Πηγή: tanea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το