Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Παρήγαγαν ενέργεια από την... υγρασία!
perifereia aigaiou

ikteo limnou
Παρήγαγαν ενέργεια από την... υγρασία!
22.07.2014 | 12:09

Παρήγαγαν ενέργεια από την... υγρασία!

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

 Ερευνητική ομάδα του MIT, ανακάλυψε ότι τα σταγονίδια του νερού που μεταπηδούν από μια υδρόφοβη επιφάνεια αποκτούν ηλεκτρικό φορτίο που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Αυτό που κατάφεραν εν τέλει οι ερευνητές Nenad Miljkovic και Evelyn Wang, είναι να παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια από υγρασία!

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ανακαλύφθηκε κατά τύχη, όταν προσπαθούσαν να κατασκευάσουν ένα καλύτερο θερμοαγώγιμο υλικό για χρήση σε υδροηλεκτρικές μονάδες ενέργειας, παρατηρώντας μία περίεργη αντίδραση των σταγονιδίων του νερού σε μια υπερυδρόφοβη επιφάνεια.

Τα σταγονίδια νερού που συμπυκνώνονταν, μεταπηδούσαν από την υδρόφοβη επιφάνεια, όπου ήταν και ο στόχος εξαρχής, καθώς έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ψύξη, αλλά αυτό που δεν περίμεναν, ήταν ότι κατά τη διαδικασία αυτή, τα σταγονίδια αυτά παρήγαγαν ηλεκτρικό φορτίο.

Το νερό έχει την τάση να απομακρύνεται από μία υδρόφοβη επιφάνεια, αλλά το ζητούμενο για τους ερευνητές είναι να "σπρώξουν" τα σταγονίδια να μεταπηδήσουν, γι' αυτό και τοποθέτησαν μια υδρόφιλη επιφάνεια ακριβώς πάνω από την υδρόφοβη, δημιουργώντας έτσι μια διαφορά δυναμικού από τη συχνότερη μεταπήδηση.

Το μόνο που χρειάζεται γι'αυτή την απλή γεννήτρια είναι δύο μεταλλικές πλάκες (χρησιμοποιήθηκε χαλκός) με την ανάλογη επίστρωση, για την απώθηση ή την προσέλκυση του νερού.

 

ΠηγήE-pcmag.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018