Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Πολίτες στην Κω και στην Αριδαία αγόρασαν μόνοι τους απινιδωτές και σώζουν ζωές

the roots web banners 06

Πολίτες στην Κω και στην Αριδαία αγόρασαν μόνοι τους απινιδωτές και σώζουν ζωές
26.12.2023 | 18:25

Πολίτες στην Κω και στην Αριδαία αγόρασαν μόνοι τους απινιδωτές και σώζουν ζωές

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Ο Ερρίκος Τρουμούλης θυμάται ακριβώς την ημερομηνία του περιστατικού. Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου.

«Ανέβαινα με τα παιδιά στην τάξη και ξαφνικά με κάλεσαν, γιατί μια μαθήτρια είχε χάσει τις αισθήσεις της». Οι μαθητές γνώριζαν πως ο καθηγητής μουσικής είναι παράλληλα και εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και έτσι απευθύνθηκαν αμέσως σε αυτόν. Ο κ. Τρουμούλης έτρεξε και είδε μια 12χρονη μαθήτρια μελανιασμένη. «Κατάλαβα ότι δεν είχε οξυγόνο. Προσπάθησα να της ανοίξω τον αεραγωγό, είδα ότι δεν ανέπνεε και φώναξα να μας φέρουν τον απινιδωτή του σχολείου». Οπως διευκρίνισε ο κ. Τρουμούλης, στην Κω όπου ζει και διδάσκει, κάθε σχολείο έχει και έναν απινιδωτή χάρη σε μια ιδιωτική δωρεά ξενοδοχειακού ομίλου. Με τις κινήσεις των χεριών του και τη χρήση απινιδωτή, ο Ερρίκος Τρουμούλης κατάφερε να επαναφέρει το κορίτσι, το οποίο παρέλαβε έπειτα το ασθενοφόρο για να το διακομίσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

«Δεν θα άφηνα το παιδί να φύγει στα χέρια μου»

Η μαθήτρια είναι μία από τους συνολικά τέσσερις πολίτες της Κω, που υπέστησαν ανακοπή σε λιγότερο από μία εβδομάδα και σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση εκπαιδευμένων πολιτών στις πρώτες βοήθειες, αποδεικνύοντας πως όσο περισσότεροι εκπαιδεύονται, τόσο ισχυρότερο είναι το δίχτυ ασφαλείας για όλους.

Για τον κ. Τρουμούλη δεν ήταν η πρώτη φορά που έσωζε κάποιον χάρη στην εκπαίδευση που έχει λάβει. «Είναι διαφορετικό όμως όταν είναι παιδί, και μάλιστα που το ξέρεις. Δεν θα το άφηνα να φύγει στα χέρια μου», δήλωσε μιλώντας στην «Κ». Την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στο σχολείο, η μαθήτρια, η ίδια και οι γονείς της τον περίμεναν στην είσοδο για να τον ευχαριστήσουν. «Πολλά χαμόγελα και αγκαλιές. Τους είπα ότι θα έκανα τα αδύνατα δυνατά για να παραδώσω το κορίτσι σε σε μια κατάσταση που να μπορεί να το διαχειριστεί το ΕΚΑΒ».

Συνολικά τέσσερις πολίτες της Κω υπέστησαν ανακοπή σε λιγότερο από μία εβδομάδα και σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση εκπαιδευμένων πολιτών στις πρώτες βοήθειες, αποδεικνύοντας πως όσο περισσότεροι εκπαιδεύονται τόσο ισχυρότερο είναι το δίχτυ ασφαλείας για όλους.

Στην Κω, όπως περιγράφει ο κ. Τρουμούλης, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα 6-7 εκπαιδευτών οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκπαιδεύσει περίπου 500 ενηλίκους στις πρώτες βοήθειες και στη χρήση απινιδωτή. Ο καθηγητής, που γεννήθηκε και ζει μέχρι σήμερα στο νησί, έχει παρατηρήσει μια μεταστροφή του κόσμου σε σχέση με την ευαισθητοποίησή του αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες. Η μεταστροφή, όπως πιστεύει, ξεκίνησε από ένα απομακρυσμένο χωριό του νησιού. Εκεί σε ένα τουρνουά μπάσκετ, πριν από τέσσερα χρόνια, ο κ. Τρουμούλης επανέφερε μαζί με τα άλλα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έναν αθλητή που υπέστη ανακοπή. «Την επόμενη εβδομάδα 30 άτομα είχαν ζητήσει να εκπαιδευτούν σε ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή», είπε, προσθέτοντας πως με ίδιους πόρους οι κάτοικοι αγόρασαν και απινιδωτές. Χάρη στη διάσωση, οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν πως η εκπαίδευση των ίδιων σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι μονόδρομος καθώς ζουν σε μια περιοχή όπου αν συμβεί κάτι, στην καλύτερη περίπτωση το ασθενοφόρο θα χρειαστεί τουλάχιστον 45 λεπτά για φτάσει.

Αγοράζουν μόνοι τους απινιδωτές

Το ίδιο σκεπτικό ανέπτυξε και η πόλη της Αριδαίας, όπου την προηγούμενη εβδομάδα σώθηκε ένας 42χρονος καθηγητής. Στη μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας έχει σχηματιστεί μια ομάδα εθελοντών-ανανηπτών που είναι πιστοποιημένοι στην παροχή των πρώτων βοηθειών και διαχειρίζονται τους επτά απινιδωτές που διαθέτει η Αριδαία. Η συνεννόηση μεταξύ των μελών της ομάδας ήταν καθοριστική για τον 42χρονο καθηγητή που κατέρρευσε βγαίνοντας από το φροντιστήριο. Ο φίλος του που ήταν μαζί του απευθύνθηκε στην ομάδα και έπειτα από λίγο κατέφθασε εθελόντρια μαζί με τον απινιδωτή, η οποία του προσέφερε πολύτιμο χρόνο μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Οι κάτοικοι στην Αριδαία αγόρασαν μόνοι τους απινιδωτές και εκπαιδεύτηκαν. Συνειδητοποίησαν πως η μοναδική λύση για την ασφάλεια όλων είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες», σημείωσε ο Αλέξανδρος Καρατζάς, εκπαιδευτής και μέλος της τοπικής ομάδας ανανηπτών. Ο ίδιος έχει παρατηρήσει πως το ενδιαφέρον των απλών πολιτών της περιοχής να μάθουν ΚΑΡΠΑ έχει αυξηθεί, καθώς στην Αριδαία πλέον υπάρχουν συνολικά 200 πιστοποιημένοι ανανήπτες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους έγιναν χίλιες εκπαιδεύσεις μαθητών.

Τα παιδιά σώζουν ζωές 

Η αίσθηση αυτή αντανακλάται και στα στατιστικά που έχει στη διάθεσή του ο Αναστάσης Στεφανάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives, που μεταξύ άλλων εκπαιδεύει μαθητές στην ΚΑΡΠΑ. Οπως είπε, οι παραπάνω ευτυχείς συγκυρίες εξηγούνται καθώς έχει εκπαιδευθεί πολύ περισσότερος κόσμος πλέον, με την οργάνωσή του μόνο να έχει εκπαιδεύσει περίπου 200.000 ανθρώπους, ενώ έχει πολλαπλασιαστεί και ο αριθμός των απινιδωτών. «Από τους 500 που υπήρχαν στον διαδραστικό χάρτη με τους απινιδωτές το 2020, τώρα βλέπουμε ότι είναι περισσότεροι από 2.000», δηλώνει ο κ. Στεφανάκης.

Πάγιο αίτημα της οργάνωσης είναι το μάθημα πρώτων βοηθειών να ενταχθεί στα σχολεία, ώστε να το μαθαίνουν τα παιδιά από νεαρή ηλικία.

Οπως υπογραμμίζει και ο ίδιος, η ετοιμότητα της τοπικής κοινότητας για την αντιμετώπιση μιας καρδιακής ανακοπής είναι απαραίτητη, αν σκεφτεί κανείς πως ο μέσος όρος άφιξης των ασθενοφόρων σε αστικές περιοχές στην Ευρώπη είναι τα 10-12 λεπτά, την ίδια στιγμή που γνωρίζουμε πως για κάθε λεπτό που περνάει μετά την ανακοπή χάνεται ένα 10% των πιθανοτήτων επιβίωσης. Αντιθέτως, όπως παρατηρεί ο κ. Στεφανάκης, αν κάποιος επέμβει με τη χρήση απινιδωτή τα πρώτα 3-4 λεπτά του συμβάντος, φαίνεται πως τουλάχιστον το 50% των περιπτώσεων θα επιστρέψει στη ζωή. Πάγιο αίτημα της οργάνωσης είναι το μάθημα πρώτων βοηθειών να ενταχθεί στα σχολεία, ώστε να το μαθαίνουν τα παιδιά από νεαρή ηλικία και η χώρα μας να φτάσει στα επίπεδα των σκανδιναβικών χωρών που αποτελούν πρότυπο στο ζήτημα της εκπαίδευσης πολιτών.

Κάποιοι από τους νέους απινιδωτές που προστέθηκαν στην οργάνωση Kids Save Lives έχουν αγορασθεί από τον επιχειρηματία Χρήστο Παπασωτηρίου, ο οποίος τους έβαλε στα καταστήματά του όταν απέκτησε προσωπική εμπειρία από την πολύτιμη δράση τους. Πριν από τρία χρόνια ο κ. Παπασωτηρίου, καθώς περίμενε τη σύζυγό του στο αυτοκίνητο, έπαθε ανακοπή και έχασε τις αισθήσεις του. Σώθηκε από τα παιδιά του τα οποία βρίσκονταν κοντά και γνώριζαν ΚΑΡΠΑ. Εσπευσαν απευθείας στο σημείο, του έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και μαζί με έναν αναισθησιολόγο που έτυχε να περνάει από το σημείο βοήθησαν τον πατέρα τους να σωθεί μέχρι να έρθει να τον παραλάβει το ασθενοφόρο. «Κατάφεραν να με σώσουν», λέει ο κ. Παπασωτηρίου, ο οποίος μετά εκπαιδεύτηκε και ο ίδιος στις πρώτες βοήθειες. «Ευτυχώς ήταν εκεί και ήξεραν τι να κάνουν. Κατάλαβα και έμαθα τι έγινε μετά το χειρουργείο. Μια αλυσίδα ανθρώπων μού έσωσε τη ζωή».

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel