Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Κορυφαία διάκριση από τον ΟΗΕ για την ελληνική ταινία «Drop it»

banner roots

Κορυφαία διάκριση από τον ΟΗΕ για την ελληνική ταινία «Drop it»
20.09.2013 | 10:20

Κορυφαία διάκριση από τον ΟΗΕ για την ελληνική ταινία «Drop it»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Η ταινία μικρού μήκους «Dropit», είναι μια δημιουργία στο πλαίσιο του φεστιβάλ PLURAL+ 2013 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC) και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

Στόχος του φεστιβάλ ήταν να ανιχνεύσει την αντίληψη και τη ματιά με την οποία προσεγγίζουν οι νέοι ανά τον κόσμο την διαφορετικότητα, τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη. Με βάση αυτό το τρίπτυχο και στον δεσμευτικό, από τους διοργανωτές, χρόνο των πέντε λεπτών, εκφράστηκε η ελληνική ματιά στο θέμα που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα σήμερα.

Με βασικούς συντελεστές νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, η ταινία πέτυχε να διακριθεί μεταξύ 254 προτάσεων από 71 χώρες και να αποσπάσει το UNIVERSAL FORUM OF CULTURES FOUNDATION AWARD, η απονομή του οποίου θα γίνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στο Paley Center for Media, στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνική ταινία, όπως και όλες οι βραβευμένες, θα μεταδοθούν από διεθνή δίκτυα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΗΕ να ευαισθητοποιήσει τους λαούς απέναντι στα φαινόμενα κοινωνικής βίας και αποκλεισμού.

Οι συντελεστές της ελληνικής ταινίας προσπάθησαν να αναδείξουν τις πολλαπλές διαστάσεις της έννοιας της διαφορετικότητας, η οποία, απ’ τη μια μπορεί να χωρίζει τους λαούς και τα έθνη, απ’ την άλλη, αν αξιοποιηθεί ως εργαλείο, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός κινητοποίησης, ώστε ο κόσμος να ενωθεί και να συμπορευθεί σε ένα αύριο πιο ζωντανό, πιο πολύχρωμο, πιο δημιουργικό.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας,ο καθένας στο ρόλο του, αλλά και ως πολίτες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και έχουν διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο. Στόχος ήταν να προβληθούν τα στοιχεία που τους κάνουν να διαφέρουν, να πονούν ή και να αιμορραγούν.

Αν και πολλά μπορεί να είναι αυτά που τους χωρίζουν, εκείνο που σίγουρα τους ενώνει είναι το ίδιο το αίμα, αποδεικτικό στοιχείο της κοινής καταγωγής της ανθρώπινης φύσης. Η αλληλεγγύη, που διατυπώνεται, κυρίως, με την εικόνα μιας μετάγγισης αίματος, αποτελεί και το μήνυμα του έργου: αποδοχή, συνύπαρξη και συνδιαλλαγή με ό,τι νοείται ως ξένο.

Ο τίτλος, «Drop it» δεν επελέγη τυχαία:αξιοποιεί στην κυριολεξία την έννοια της λέξης "σταγόνα" (εν προκειμένω: σταγόνα αίματος), ενώ κατά τη μεταφορική χρήση της φράσης (slang) επιδιώκει την παύση οποιασδήποτε συζήτησης επάνω σε ένα θέμα ή σε μια διαμάχη, επισημαίνοντας πως όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, ώστε να κινηθεί ο κόσμος προς την αλλαγή, την ανάπτυξη και την εξέλιξη, μακριά από στερεότυπα και διακρίσεις, θα πρέπει να απαλλαγούν από οτιδήποτε συνιστά τροχοπέδη. Η φράση λέγεται, ακόμη, όταν κάποιος δίνει το ρυθμό ή τη ρίμα, ενός μουσικού κομματιού.

Όλοι οι συντελεστές της ταινίας εργάστηκαν αφιλοκερδώς, καθώς την είδαν ως ευκαιρία δημιουργικής συμβολής στην κοινή και επιτακτική ανάγκη διάδοσης ενός μηνύματος το οποίο μας αφορά όλους.

 

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Εκτέλεση παραγωγής: Ρενέ Γκάτση

Σύμβουλος σεναρίου - σκηνοθεσίας: Κίρκη Καραλή

Διεύθυνση Φωτογραφίας - Κάμερα: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Μοντάζ – Post production: Πάνος Αγγελόπουλος

Μιξάζ – Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Πετράτος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθια Ραφτοπούλου

Σκηνογράφος: Ελένη Καριώρη

Ενδυματολόγος: Άννα Βεσκούκη

Μακιγιάζ: Γιώργος Ελευθεριάδης

Εταιρεία Παραγωγής: Aegeanscapes Filmmakers

Μαζί με τους εθελοντές εμφανίζονται και οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Σοφία Αντωνίου, Στέφανος Αχχιλέως, Ελένη Ευθυμίου, JeromeKaluta, IdraKayne, Mπάμπης Μαυροειδής, Χρήστος Παληογιάννης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τανταλάκης, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης, Μαρία Ψαρολόγου.

 

Πηγή: entertv.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel