Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Η ελληνικότητα της «φέτας» διασφαλίζεται πλέον και στην Κίνα

banner roots

Η ελληνικότητα της «φέτας» διασφαλίζεται πλέον και στην Κίνα
05.11.2019 | 21:01

Η ελληνικότητα της «φέτας» διασφαλίζεται πλέον και στην Κίνα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Καλά Νέα

Του Στέλιου Μορφίδη

«Λευκός Καπνός» βγήκε στις επί μακρόν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr. Μία συμφωνία που – μεταξύ άλλων – διασφαλίζει την ελληνικότητα της φέτας ως ΠΟΠ, που ήταν και η βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις απ' τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν και τον υπ. Εμπορίου της Κίνας που διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνουν ως αύριο το βράδυ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη συμφωνία, που θέτει δίχτυ προστασίας συνολικά σε 100 ευρωπαϊκά προϊόντα στην κινεζική αγορά και αντίστοιχα 100 κινεζικά στην αγορά της ΕΕ, θα προβλέπονται επίσης δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διασφάλιση της φέτας:

1. Μέσα σε οκτώ χρόνια θα αποσυρθούν σταδιακά όλα τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της πριν από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

2. Τα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Οι δύο αυτές παράγραφοι σημαίνουν πολύ απλά ότι η ελληνική Φέτα, όπως και τα υπόλοιπα 99 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μπορούν να επισημανθούν και να πωλούνται στην Κίνα μόνον εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές (σσ η Φέτα στην Ελλάδα). Οι όποιοι άλλοι παραγωγοί ανάλογων προϊόντων θα πρέπει να βρουν ένα διαφορετικό – λιγότερο γνωστό – όνομα για το προϊόν τους.

Το γεγονός αυτό θεωρείται μία σημαντική νίκη για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ίδιο το προϊόν την ώρα που ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις αναζητούν ευκαιρίες στην κινεζική αγορά.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα υπήρξαν πιέσεις εκ μέρους του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν κατά τις προηγούμενες τρεις Συνόδους των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, το Ελσίνκι και το Λουξεμβούργο. Μία περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκαν και οι σινοευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ήταν από την πρώτη στιγμή σε γνώση και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος φέρεται να το συζήτησε στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο.

 

Πηγή: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel