Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Αύξηση 10 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την περίοδο της κρίσης

banner roots

Αύξηση 10 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την περίοδο της κρίσης
23.05.2013 | 17:34

Αύξηση 10 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την περίοδο της κρίσης

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Καλά Νέα

Ανοδική πορεία, ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης, ακολουθούν οι ελληνικές εξαγωγές. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτιμάται ότι και φέτος οι σχετικοί αριθμοί θα αυξηθούν κατά 6-10%.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 2008-2012 παρατηρήθηκε αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό κατά 59%, που μεταφράζεται σε 10 δισ., φτάνοντας τα 27 δισ. ευρώ πέρυσι. Όπως επεσήμανε ο κ. Λακασάς, η σταθερή βελτίωση της εικόνας της χώρας διευκολύνει την αύξηση των εισαγωγών και πρόσθεσε πως στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 45% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι 27% που είναι σήμερα το σχετικό ποσοστό.

Με βάση τα δεδομένα, ο κλάδος των τροφίμων έχει πάρει πλέον τη θέση της κλωστοϋφαντουργίας, που έως πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσε στις εξαγωγές. Ακόμη, σύμφωνα με την ανάλυση των περιφερειακών εξαγωγικών επιδόσεων, από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, προκύπτει ότι εννέα από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας εμφάνισαν πέρυσι πλεόνασμα, από τις οχτώ που είχαν πετύχει το ίδιο το 2011, ενώ ελλειμματικές παραμένουν οι Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία και Αττική. Επιπλέον, 11 από τις 13 περιφέρειες βρίσκονται σήμερα πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο εξαγωγών του 2008, χρονιά στην οποία η ελληνική οικονομία μπήκε σε τροχιά ύφεσης.

Τέλος, ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε και στην αγορά της Κίνας, χαρακτηρίζοντάς την μία ευοίωνη προοπτική, καθώς «μόνο πέρυσι οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 232%», αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται συστηματική προετοιμασία.


Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το