Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Υπάρχουν καλά νέα για την Κύπρο | To Eφετείο του Μονάχου αποφάσισε την επιστροφή 173 κειμηλίων στην Κύπρο

banner roots

Υπάρχουν καλά νέα για την Κύπρο | To Eφετείο του Μονάχου αποφάσισε την επιστροφή 173 κειμηλίων στην Κύπρο
26.03.2013 | 21:22

Υπάρχουν καλά νέα για την Κύπρο | To Eφετείο του Μονάχου αποφάσισε την επιστροφή 173 κειμηλίων στην Κύπρο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε την επιστροφή στην Εκκλησία της Κύπρου 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων (εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες κ.α.), που είχε συλήσει μετά την τουρκική εισβολή, από ναούς και μονές στα κατεχόμενα, ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.


Η υπόθεση εκκρεμούσε επί μια 15ετία, ο γερμανικός νόμος δεν ήταν ξεκάθαρος εναντίον των αρχαιοκαπήλων και ο Ντικμέν ζητούσε 6 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει τα «κλοπιμαία».

Ο Γερμανός καθηγητής βυζαντινολογίας, Γιοχάνες Ντέκερ, απέδειξε ότι τα κειμήλια είναι έργα Κυπρίων αγιογράφων. Ανάμεσα στα κειμήλια που θα επιστραφούν είναι το περίφημο ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την Κανακαριά, (περίπου 525 μ.Χ.), αγιογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα και τοιχογραφίες από την Παναγία Περγαμιώτισσα.

Επίσης, με την απόφαση του Εφετείου ο Ντικμέν πρέπει να επιστρέψει στην Εκκλησία της Κύπρου περίπου 90.000 ευρώ, που είχαν κατασχεθεί μαζί με τα κειμήλια στο διαμέρισμά του στο Μόναχο από την Βαυαρική Αστυνομία το 1997.

Εξήντα κειμίλια θα παραμείνουν ακόμη στη Γερμανία, καθώς τα περισσότερα είναι αρχαιότητες και ο Γερμανός καθηγητής δεν ήταν ειδικός να γνωματεύσει, ενώ για κάποιες εικόνες δεν αποφάνθηκε με βεβαιότητα για την προέλευση τους.

Η απόφαση μπορεί να παραπεμθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε αυτή όμως την περίπτωση ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το