Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Τιμή για τη Μητέρα μου, τη μητέρα των παιδιών και των εγγονιών μου

banner roots

Τιμή για τη Μητέρα μου, τη μητέρα των παιδιών και των εγγονιών  μου
14.05.2023 | 10:50

Τιμή για τη Μητέρα μου, τη μητέρα των παιδιών και των εγγονιών μου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει ο Θεόδωρος  Ι. Μπαβέας  

Είναι μια γιορτινή μέρα για τη μητέρα μας η οποία ξεκινάει από την αρχαιότητα με πρωτοπόρους τους Έλληνες οι οποίοι λάτρευαν τη μητέρα Γη ως θεά η οποία καθόριζε τη δύναμη της φύσης και ήταν η μητέρα των πάντων. Τέλος η μικρασιατική θεότητα Κυβέλη γνωστή ως Ρέα, την οποία επίσης λάτρευαν ως θεά της Γης( ή Γαία), της άγριας φύσης και της γονιμότητας και ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία γέννησε με τοκετό και μεγάλωσε το παιδί της με μητρικό γάλα, όπως αναφέρεται στη μυθολογία.

Στη σύγχρονη εποχή για αυτή τη γιορτή, πρωτοπόρος είναι η Αμερικανίδα Α. Τζάρβις η οποία έχασε τη μητέρα της στο το κίνημα των γυναικών στην Αμερική, θέλοντας να τιμήσει τις γυναίκες μητέρες που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από λοιμώδη νοσήματα κατά τον εμφύλιο πόλεμο 1861-1865. Με αυτό το κίνημα αποφάσισαν να αγωνισθούν από το 1910 και να ενώσουν ξανά την οικογένεια, η οποία χάθηκε και καθιέρωσαν αυτή την ήμερα της μητέρας προάγοντας το θεσμό για την προστασία τους, της υγείας και της υγιεινής για τη γυναίκα μητέρα.

Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1929 αρχικά στις 2-Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής , αλλά μετά ακολουθήσαμε τη χρονική περίοδο κατά την οποία εορτάζεται αυτή η μέρα σε ολόκληρο το κόσμο, δηλαδή κάθε χρόνο τη Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και είναι αφιερωμένη στο να τιμούμε την Μητέρα και στη χώρα μας. Έτσι η παγκόσμια κοινότητα τιμά σήμερα τη μητέρα, τη μάνα, τη μανούλα, τη μαμά, την οποία  εμείς πάντα αγκαλιάζουμε με εκτίμηση, σεβασμό, τρυφερότητα και αγάπη γιατί η μητέρα είναι το πιο σπουδαίο, το πιο γλυκό πρόσωπο για τον καθένα στη  ζωή μας, για  την οποία  το  παιδί της  δεν μεγαλώνει  ποτέ, γιατί  η στοργή  της και  η αγάπη της είναι αιώνια για αυτό το παιδί είναι η έμφυτη δύναμη, είναι μέσα στα γονίδια της και μεταφέρεται στις νέες μανάδες και δεν προσδιορίζεται ούτε προσμετράτε εύκολα.

Από τη κύηση, τη γέννα μέχρι τον ανεπανάληπτο μοναδικό μητρικό σφιχταγκάλιασμα του  θηλασμού, η μάνα έχει για μας όλους μια καταλυτική δύναμη, η οποία σηματοδοτεί την χωρίς όρους και όρια απέραντη αγάπη της, η οποία είναι φωλιασμένη στην καρδιά της. Κάθε μητέρα έχει βιώσει την δική της μητρότητα, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, για το κάθε παιδί της ξεχωριστά.

Ο πατέρας είναι αγωνιστής και η μητέρα αγωνίστρια, συντονίστρια και το στήριγμα, η θέληση, η επιμονή και δύναμη σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπιτικό όπως τότε στα   δύσκολα παιδικά μου χρόνια της κατοχής των Γερμανών όταν ήμουν παιδί, έτσι και σήμερα στη κατοχή της οικονομικής δυστυχίας και της ακρίβειας. Η μητέρα ήρωας πάντα, φροντίζει για τα παιδιά της. Μάνα είναι η ζωή, είναι η γυναίκα αυτή η οποία πόνεσε, έκλαψε, η οποία αγωνίζεται, η οποία χάρηκε, που λυπήθηκε, η οποία ένιωσε υπερήφανη, που πολλές φορές ένιωσε απογοήτευση και πόνο από εμάς. Είναι η γυναίκα η οποία ξέρει τι είναι θυσία και ατέλειωτη προσφορά, στοργή, ειλικρίνεια, αγάπη χωρίς εγωισμούς, υποκρισία υστεροβουλία , ψέμα, αναγνώριση και ανταπόδοση.

Τιμούμε σήμερα με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και με απέραντη αγάπη τις μητέρες  όλου  του  κόσμου, οι οποίες γέννησαν, θήλασαν, γαλούχησαν, ξενύχτησαν, πόνεσαν και ανέθρεψαν τους ανθρώπους της καθημερινότητας, τους ανθρώπους  των αγώνων και του μόχθου, τους καλούς και τους κακούς, τους αθλητές, τους κακούργους, τους ήρωες, τους πολιτικούς, και τις ξεχωριστές προσωπικότητες της διανόησης, της επιστήμης, της τέχνης, και του πολιτισμού. Πάντοτε τιμούμε και υποκλινόμαστε με σεβασμό στις μητέρες μας, στη μαμά στη μάνα μας. Η ζωή της κάθε μητέρας για κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή ιστορία με αγωνίες, υπερηφάνεια χαρές και λύπες. Η μητέρα μας είναι μια ακατανίκητη δύναμη, μια αστείρευτη πηγή αγάπης, προσφοράς καλοσύνης, δύναμης, ήθους, ευγένειας, για όλη την περίοδο της ζωής μας από  την οποία αντλούμε  δύναμη αισιοδοξία και ελπίδα.

Η μητέρα είναι ξεχωριστή προσωπικότητα, μια λέξη η οποία σηματοδοτεί τη ζωή μας και προσδιορίζει  το  μέλλον μας, η οποία έχει πάντα τη πρώτη θέση στη ζωή μας

Κάθε Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου τιμούμε όπως σήμερα τη μητέρα σε ολόκληρο το κόσμο, και την οποία εμείς δεν ξεχνάμε ποτέ !! Κανένας δεν ξεχνά τους γονείς του, η Μητέρα είναι νόμος της φύσης. Πάντα θυμάμαι τους γονείς μου, τη Μητέρα μου τη λατρεύω ακόμη και σήμερα που είμαι παππούς και δεν είναι πια κοντά μου. Όλοι μιλάμε με θαυμασμό για την μητρότητα, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις καμιά γλώσσα για να νιώσεις και να καταλάβεις το μεγαλείο, την ιερότητα της μητρότητας, τη θαλπωρή, τη στοργή, τη καλοσύνη και την αγάπη της για τα παιδιά της 

Η μητέρα δεν έχει ηλικία για τα παιδιά της, και τα παιδιά της δεν έχουν ηλικία για τη μητέρα τους. Η σχέση μητέρας και παιδιού είναι μοναδική σχέση στην φύση, πέρα από το χρόνο και το χώρο, πέρα από τη λογική και τους νόμους της ζωής, ενώ είναι αυτή η οποία συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητα μας και σφυρηλατεί το χαρακτήρα μας. Για τη ΜΗΤΕΡΑ, ένα ευχαριστώ και μια ευγνωμοσύνη για όλα όσα ακούραστα μας προσέφερε. Λίγα λουλούδια, ένα τρυφερό χαμόγελο, ένα γλυκό φιλί, ένα ευχαριστώ από την καρδιά μας, είναι πολύ λίγα για  αυτή την ηρωίδα της ζωής μας, αυτά για τη μέρα τη γιορτινή, αυτά τα λίγα τα τόσο απλά, που όμως είναι αρκετά  για να την κάνουν ευτυχισμένη.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel