Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Νοέμβριος: από πού προέρχεται η λέξη;
achilladelis
Νοέμβριος: από πού προέρχεται η λέξη;
01.11.2022 | 12:25

Νοέμβριος: από πού προέρχεται η λέξη;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Του Άρη Ιωαννίδη

Πρόκειται για τον ενδέκατο μήνα του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Έχει 30 ημέρες. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «novem», από την οποία άλλωστε ετυμολογείται η λέξη «November». Σύμφωνα με το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας, γι’ αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα, που στα λατινικά είναι «novem».

Αργότερα, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο, με αποτέλεσμα ο Νοέμβριος να μετακινηθεί στην ενδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.

Ο Νοέμβριος λέγεται και Νοέμβρης, Αρχαγγελίτης, Αϊ Ταξιάρχης, Αρχαγγελιάτης, Αϊ Στράτης και Αϊ Στράτηγος (από τη γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου), Μεσοσπορίτης (εξαιτίας της σποράς δημητριακών), Κρασομηνάς (διότι ανοίγονται τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί), Βροχάρης (λόγω των συχνών βροχών), Ανακατωμένος (εξαιτίας των ακατάστατων καιρικών συνθηκών) κ.ά.

Στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν Μαιμακτηριών (<Μαιμάκτης: θεός των θυελλών), καθώς κατά τη διάρκειά του γιόρταζαν τον Δία για να τον καταπραΰνουν στην αρχή του χειμώνα.

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Πηγή: schooltime.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018