Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Γιορτή της μητέρας – Πώς καθιερώθηκε να εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου

banner roots

Γιορτή της μητέρας – Πώς καθιερώθηκε να εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου
08.05.2022 | 10:38

Γιορτή της μητέρας – Πώς καθιερώθηκε να εορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Κυριακή 8 Μαΐου εορτάζεται η «Γιορτή της μητέρας», του πιο αγαπημένου προσώπου στη ζωή κάθε ανθρώπου που μας στηρίζει στις χαρές, στις λύπες και στις δυσκολίες. Ένα χαμόγελο, ένα χάδι, ένα λουλούδι ή ένα δώρο είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στη μητέρα μας την αυριανή ημέρα, που είναι ο επίσημος εορτασμός, ως μια μικρή υπενθύμιση της αμέριστης αγάπης μας.

Αν και πολλές χώρες έχουν ορίσει δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει επικρατήσει ως η καθιερωμένη ημερομηνία εορτασμού τα τελευταία χρόνια.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη, σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά έπειτα στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου που δοξάζεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στην Ελλάδα, η Ημέρα της Μητέρας είχε αρχικά συνδεθεί με τη γιορτή της Υπαπαντής, η οποία και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς εκείνη την ημέρα η oρθόδοξη εκκλησία τιμά την επίσκεψη της Παναγίας και του Ιωσήφ -μαζί με το μικρό Χριστό- στην εκκλησία, για να πάρει ο θεάνθρωπος την «ευλογία».

Στην Αγγλία του 1600 εμφανίζεται η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας.

Ο εορτασμός για τη γιορτή της μητέρας, με τη μορφή που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, οφείλει πολλά στο κίνημα των γυναικών σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day όπου οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου (1861- 1865).

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον αμερικανικό εμφύλιο τα μέλη του Mothers Friendships Day οργάνωναν πικνίκ «φιλίας» και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή της μητέρας, που εορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει χάσει τον αρχικό της χαρακτήρα και έχει μετεξελιχθεί σε μια εμπορική γιορτή, με τα λουλούδια, τις ανθοδέσμες, τα εποχιακά φυτά και τα γλυκά να έχουν την τιμητική τους.

Παρόλα αυτά αξίζει και έτσι να τιμήσουμε αύριο, Κυριακή 8 Μαΐου τις μητέρες και τις γυναίκες που έχουμε κοντά στην καρδιά μας.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel