Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Αστερίξ & Οβελίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

the roots web banners 06

Αστερίξ & Οβελίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών
29.10.2013 | 14:32

Αστερίξ & Οβελίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή... Όλη; Όχι! Ένα χωριό ανυπόταχτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς. Και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Ρωμαίους λεγεωνάριους που φρουρούν τα οχυρά στρατόπεδα Πετιμπόνουμ, Ακουάριουμ, Λάβδανουμ και Μπαμπαόρουμ...

Ήταν 29 Οκτωβρίου του 1959, όταν ο γαλλικός εκδοτικός οίκος «Dargaud» κυκλοφόρησε το «Pilote», ένα καινούργιο περιοδικό με κόμικς, στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο «Αστερίξ», δημιουργία των Rene Goscinny (σενάριο) και Albert Uderzo (σκίτσο). Επρόκειτο για την ιστορία ενός γαλατικού χωριού στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου το οποίο παρασκεύαζε ο Δρυίδης και έδινε υπερφυσική δύναμη σε όποιον το έπινε, αντιστεκόταν στους Ρωμαίους και διατηρούσε μέσα από κωμικές ιστορίες και ασταμάτητο ξυλοφόρτωμα των λεγεωνάριων του Ιούλιου Καίσαρα, την ανεξαρτησία του.

Ο «Αστερίξ» συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια ζωής, έχοντας συντροφέψει ολόκληρες γενιές μικρών και μεγάλων, με ένα χιούμορ που απευθύνεται με την ίδια επιτυχία σε παιδιά και ενήλικες. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 352 εκατομμύρια αντίτυπα των 34 ιστοριών, με μεταφράσεις σε 111 γλώσσες και διαλέκτους σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το δίδυμο Goscinny & Uderzo ως τους πλέον διαβασμένους Γάλλους συγγραφείς-δημιουργούς στο εξωτερικό. Αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη και σίγουρα το πιο οικείο ανάγνωσμα στους Ευρωπαίους όλων των ηλικιών.

Ο «Αστερίξ» έχει μεταφραστεί στα λατινικά (η απόλυτη cult μετάφραση), στα αρχαία ελληνικά, αλλά και σε διαλέκτους όπως η κρητική, η ποντιακή και η κυπριακή. Το 2009, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εμφάνιση του κόμικ, ο Uderzo έφτιαξε ένα επετειακό τεύχος, το οποίο ονόμασε «L'anniversaire d'Astérix et Obélix - Le Livre d'or». Εκτός από τα 34 επίσημα τεύχη, έχουν κυκλοφορήσει και 11 έξτρα εκδόσεις. Η τελευταία από αυτές (2007) ήταν το «Les amis d' Asterix» (οι φίλοι του Αστερίξ), με μικρές ιστορίες που έφτιαξαν 34 γνωστοί δημιουργοί κόμικς από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τα 80α γενέθλια του Albert Uderzo.

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 24 Οκτωβρίου του 2013, κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο το 35ο επίσημο τεύχος του κόμικ, με τίτλο «Ο Αστερίξ και οι Πίκτες» («Asterix chez les Pictes»). Πρόκειται για το πρώτο τεύχος που δεν υπογράφει ο 86χρονος πλέον Albert Uderzo. Το σενάριο είναι του Jean-Yves Ferri και το σκίτσο του Didier Conrad, ενώ ο Ουντερζό, που αποσύρθηκε επισήμως, διατηρεί τον ρόλο του επιβλέποντα. Το τεύχος αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες και στην Ελλάδα από την Μαμούθ COMIX.
ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Υπεύθυνοι για τη δημιουργία του «Αστερίξ» ήταν ο συγγραφέας Rene Goscinny και ο σχεδιαστής κόμικς Albert Uderzo. Ο Rene Goscinny γεννήθηκε το 1926 στο Παρίσι από Πολωνοεβραίους γονείς και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Από μικρός άρχισε να σχεδιάζει και να γράφει σενάρια και ιστορίες. Σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε τον Βέλγο σχεδιαστή κόμικς Morris, με τον οποίο συνεργάστηκε αργότερα (από το 1955) στον πασίγνωστο «Λούκι Λουκ». Το 1951 επέστρεψε στη Γαλλία και γνωρίστηκε με τον Albert Uderzo, τον στενότερο έκτοτε συνεργάτη και φίλο του.
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Γκοσινί και Ουντερζό, οι δημιουργοί του Αστερίξ.

Οι δυο τους δημιούργησαν το 1959 τον «Αστερίξ» για το πρωτοεμφανιζόμενο περιοδικό «Pilote». Ο «Αστερίξ» έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία και ο Goscinny έγινε αρχισυντάκτης του «Pilote». Πέθανε νεότατος το 1977, μόλις 51 ετών, από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως για ένα τσεκ απ. Στην 30χρονη καριέρα του συνέδεσε το όνομά του με αναρίθμητα κόμικς και μεγαλύτερες επιτυχίες του υπήρξαν ο «Αστερίξ», ο «Λούκι Λουκ» και ο «Ιζνογκούντ». Από το 1995, το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ κόμικς της Angouleme έχει θεσμοθετήσει το «Rene Goscinny Award» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σχεδιαστή κόμικς.

Ο Alberto Aleandro Uderzo γεννήθηκε το 1927 στη Γαλλία από Ιταλούς γονείς που είχαν μεταναστεύσει από το χωριό Oderzo της επαρχίας του Τρεβίζο. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο σχέδιο και στα 18 του ξεκίνησε να δημιουργεί τα πρώτα του κόμικς. Το 1951 γνώρισε τον Goscinny, έγιναν καλοί φίλοι και αποφάσισαν να συνεργαστούν. Οι πρώτες τους δουλειές δημοσιεύτηκαν στο βελγικό περιοδικό «Tintin» και στη συνέχεια ήρθε το «Pilote» και η τεράστια επιτυχία του «Αστερίξ».

Ο Ουντερζό σχεδιάζοντας τον Αστερίξ.

Το 1967 οι δυο τους αποφάσισαν να αφοσιωθούν εξ ολοκλήρου στον «Αστερίξ». Μετά τον θάνατο του Goscinny το 1977, ο Uderzo συνέχισε να γράφει και να σχεδιάζει μόνος του τα τεύχη του «Αστερίξ», σε πιο χαλαρούς όμως ρυθμούς, διατηρώντας παρόλα αυτά το όνομα του φίλου και συνεργάτη του στα εξώφυλλα. Σήμερα, στα 86 του πλέον, ο Uderzo έχει αποσυρθεί από την «ενεργό δράση», επιβλέποντας τη νέα γενιά που συνεχίζει να σχεδιάζει τους αγαπημένους του Γαλάτες και Ρωμαίους. Είναι ιππότης στη Λεγεώνα της Τιμής, ενώ από το 2005 αποτελεί – μαζί με τον Goscinny – μέλος του Eisner Award Hall of Fame των ΗΠΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ!

Η ιστορία του «Αστερίξ» τοποθετείται χρονικά στο 50 π.Χ. στην Αρμορίκη, γαλατική επαρχία στη βορειοδυτική Γαλλία. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει καταλάβει όλη τη Γαλατία εκτός από το μικρό χωριό που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα σθεναρά στους κατακτητές χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ και το οποίο δίνει υπερφυσική δύναμη σε όποιον το πιεί. Οι συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες του Ιούλιου Καίσαρα να υποτάξει τους ανυπότακτους Γαλάτες, είναι το βασικό θέμα των ιστοριών του κόμικ.
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Ολόκληρος ο "θίασος" του Αστερίξ!

Πρωταγωνιστές είναι ο μικρόσωμος Αστερίξ και ο κολλητός του, ο τεράστιος Οβελίξ. Οι δυο τους, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, την τύχη και την εξυπνάδα τους, καταφέρνουν να χαλάνε συνεχώς τα σχέδια του Αυτοκράτορα. Κάθε ιστορία τελειώνει με ένα τρικούβερτο γλέντι στο γαλατικό χωριό, με μενού ψητά αγριογούρουνα και τον βάρδο Κακοφωνίξ δεμένο και φιμωμένο.
ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ

Οι Γαλάτες ήρωες του κόμικ έχουν ονόματα που προέρχονται από γαλλικά λογοπαίγνια με κατάληξη –ιξ, λόγω της ονομασίας του ιστορικού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix (Βερσινζετορίξ), που το 51 π.Χ. ηττήθηκε από τους Ρωμαίους του Ιούλιου Καίσαρα στην μάχη της Αλέσια. Φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι δημιουργοί τοποθέτησαν χρονικά το κόμικ τους το 50 π.Χ., έναν χρόνο δηλαδή μετά την ιστορική μάχη της Αλέσια και την ήττα των Γαλατών. Μεταξύ μας, ποια Αλέσια; Δεν υπάρχει καμία Αλέσια!
- Asterix (Αστερίξ)

Η εξέλιξη στον σχεδιασμό του Αστερίξ.

Ο Αστερίξ είναι ο βασικός – μαζί με τον Οβελίξ – ήρωας του κόμικ και το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη asterisque (αστερίσκος). Ο Αστερίξ είναι κοντός, με μεγάλη μύτη, έχει πάντα μαζί του ένα φλασκί με μαγικό φίλτρο, είναι αγύριστο κεφάλι, φωνακλάς, γενναίος, πανέξυπνος και αφοσιωμένος. Ο Uderzo ήθελε να φτιάξει τον Αστερίξ ως τον τυπικό μεγαλόσωμο και μυώδη ήρωα, αλλά ο Goscinny είχε αντίθετη άποψη. Όπως λέει ο ίδιος: «Ήθελα να δημιουργήσω έναν αντιήρωα, έναν κοντοστούπη ανθρωπάκο. Ο Αστερίξ έπρεπε να είναι κοντοπίθαρος, να περνάει απαρατήρητος. Για μένα είχε σημασία να έχει πλάκα ο ίδιος ο ήρωας. Και να είναι έξυπνος».
- Obelix (Οβελίξ)

Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Η εξέλιξη στον σχεδιασμό του Οβελίξ.

Ο Οβελίξ είναι ο καλύτερος φίλος του Αστερίξ και ο μόνιμος σύντροφός του στις περιπέτειες της σειράς. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη obelisque (οβελίσκος). Κατασκευάζει μενίρ, είναι μεγαλόσωμος και χοντρός, αν και ο ίδιος θεωρεί πως είναι «όλο μυς χωρίς λίπος». Έχει αδυναμία στα ψητά αγριογούρουνα και δεν χορταίνει ποτέ. Όταν ήταν μικρός, είχε πέσει μέσα στη χύτρα με το μαγικό φίλτρο, με αποτέλεσμα να έχει μόνιμα υπεράνθρωπη δύναμη. Είναι καλός, αγαθός, όχι ιδιαίτερα έξυπνος και όταν δεν ασχολείται με τα μενίρ, του αρέσει να κυνηγάει αγριογούρουνα και να ξυλοφορτώνει τους Ρωμαίους. Έχει πάντα μαζί του τον Ιντεφίξ, το μικρό σκυλάκι που βρήκε στη Λουτέτια στον «Γύρο της Γαλατίας» και που μονίμως προσπαθεί να εκπαιδεύσει. Ο Ιντεφίξ πήρε το όνομά του από το γαλλικό idée fixe που σημαίνει έμμονη ιδέα και αν αναρωτιέστε τι ράτσα είναι, πρόκειται για ένα Γουέστι ή λευκό τεριέ των Δυτικών Χάιλαντ.
- Panoramix (Πανοραμίξ)

Πρόκειται για τον δρυΐδη του χωριού, τον μοναδικό που γνωρίζει τη μυστική συνταγή για το μαγικό φίλτρο. Συνήθως μαζεύει γκι και άλλα απαραίτητα συστατικά για τον ζωμό με το χρυσό του δρεπάνι. Είναι ο σοφός «Νέστορας» της φυλής και όλοι στο χωριό σέβονται τη γνώμη του. Ο Πανοραμίξ ετοιμάζει το φίλτρο μέσα σε μια μεγάλη χύτρα και τότε όλοι οι Γαλάτες – εκτός από τον Οβελίξ – μπαίνουν στη σειρά για να πάρουν τη δόση τους. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη panoramique (πανοραμικός).
- Abraracourcix (Μαζεστίξ)

Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Ο Μοναρχίξ με τη γυναίκα του, Μπονεμίνα.

Είναι ο αρχηγός του χωριού και στα ελληνικά τον γνωρίζουμε ως Μαζεστίξ (και στην παλαιότερη έκδοση Μοναρχίξ). Κυκλοφορεί πάνω σε μια ασπίδα την οποία κουβαλάνε δυο βαστάζοι. Μοναδικός του φόβος είναι «να μην πέσει ο ουρανός πάνω στα κεφάλια τους». Στο σπίτι καταπιέζεται από την γυναίκα του Bonemine, ενώ είναι ο μόνος από το χωριό που πήρε μέρος στη μάχη της Αλέσια. (Τα ξανάπαμε, ποια Αλέσια; Δεν υπάρχει καμία Αλέσια!) Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό a bras raccourcis που σημαίνει ανίκανος.
- Assurancetourix (Κακοφωνίξ)

Ο βάρδος του χωριού παίζει λύρα και τραγουδάει παράφωνα, με αποτέλεσμα να εκνευρίζει όλους τους κατοίκους του χωριού. Δεν μένει σε καλύβα, αλλά σε ένα σπιτάκι πάνω σε ένα δέντρο. Στο τέλος κάθε ιστορίας, την ώρα του παραδοσιακού γλεντιού, βρίσκεται πάντοτε δεμένος και φιμωμένος, κρεμασμένος συνήθως από το κλαδί ενός δέντρου. Μεγάλο του όνειρο είναι να τραγουδήσει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Λουτέτιας. Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό assurance tout risque και σημαίνει ασφάλεια κατά παντός κινδύνου.

Άλλοι γνωστοί χαρακτήρες του «Αστερίξ» είναι οι:

- Bonemine (Μιμίνα και παλαιότερα Μπονεμίνα): Πρόκειται για την γυναίκα του Μαζεστίξ. Το όνομά της προέρχεται από το γαλλικό bonne mine (φρεσκάδα προσώπου)

- Ordralfabetix (Αλφαβητίξ και παλαιότερα Καταλφαβητίξ): Είναι ο ιχθυοπώλης του χωριού. Πουλάει μπαγιάτικα ψάρια, κάτι που συχνά προκαλεί καυγάδες. Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό ordre alphabetique (αλφαβητική σειρά).
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Αλφαβητίξ και Αυτοματίξ

- Bacteria (Γελοουσαμπμαρίνα): Είναι η σύζυγος του Αλφαβητίξ και μάλλον η μοναδική που ανέχεται τη μπόχα των ψαριών που πουλάει ο άντρας της. Το όνομά της προέρχεται από το γαλλικό bacteria (βακτήρια).

- Cetautomatix (Αυτοματίξ): Είναι ο σιδεράς του χωριού και αυτός που συνήθως σπάει τη λύρα του Κακοφωνίξ ή καυγαδίζει με τον Αλφαβητίξ. Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό c'est automatique (είναι αυτόματο).

Το ζεύγος Μαθουσαλίξ

- Agecanonix (Μαθουσαλίξ και παλιότερα Παλαιοντολογίξ): Είναι ο γηραιότερος του χωριού και κυκλοφορεί σκυφτός με ένα μπαστούνι, που στη μάχη χρησιμοποιεί ως όπλο. Το όνομά του προέρχεται από το γαλλικό age canonique (αξιοσέβαστη ηλικία)

- Mme Agecanonix (Κυρία Μαθουσαλίξ): Είναι η νεότατη και σέξι σύζυγος του Μαθουσαλίξ. Παρά την ομορφιά της, δεν κουνιέται δεξιά και αριστερά, εκτός από το «Οβελίξ και σία», όπου γλυκοκοιτάζει τον χοντρομπαλά που έχει γίνει πλούσιος και της αναθέτει να του ράψει ρούχα. Δεν γνωρίζουμε το όνομά της.
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Οι φουκαράδες πειρατές

- Οι πειρατές: Αυτοί δεν είναι Γαλάτες, ούτε κάτοικοι του χωριού, πρόκειται όμως για τους πιο άτυχους guest stars του κόμικ. Πλέουν στη θάλασσα κουρσεύοντας πλοία, μέχρι να εμφανιστούν οι Γαλάτες και να τους βουλιάξουν το πειρατικό. Οι τρεις πιο γνωστοί πειρατές είναι ο καπετάνιος, ο γέρο-πειρατής και ο μαύρος παρατηρητής. Σε μερικά τεύχη, μόλις αντικρίζουν τους Γαλάτες, βουλιάζουν μόνοι τους το καράβι για να σώσουν την τιμή τους.
ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ

Τέσσερα είναι τα στρατόπεδα που είχαν την ατυχία σε αυτά τα 54 χρόνια ύπαρξης του Αστερίξ και των φίλων του να βρίσκονται δίπλα στο γαλατικό χωριό. Στη χειρότερη θέση το θρυλικό Πετιμπόνουμ και σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση – όχι ασφαλείας φυσικά – τα υπόλοιπα τρία: το Λάβδανουμ, το Μπαμπαόρουμ και το Ακουάριουμ. Οι ονομασίες τους προέρχονται από τα εξής λογοπαίγνια:

- Petibonum (petit bonhomme, σημαίνει ανθρωπάκος στα γαλλικά)

- Babaorum (baba au rhum, το γλυκό «μπαμπάς με ρούμι» στα γαλλικά)

- Aquarium (ενυδρείο στα γαλλικά)

- Laudanum (το βότανο λάβδανο στα γαλλικά)

ΟΙ GUEST STARS

Οι Γκοσινί και Ουντερζό έχουν φιλοξενήσει κατ' επανάληψη αρκετές γνωστές προσωπικότητες του 20ου αιώνα στις ιστορίες του Αστερίξ. Σας παραθέτουμε τις πιο χαρακτηριστικές καρικατούρες, πού είτε ως Γαλάτες, είτε ως Ρωμαίοι, βρέθηκαν στις σελίδες του θρυλικού γαλλικού κόμικ.

- Λίνο Βεντούρα: Ο «σκληρός» του γαλλικού κινηματογράφου εμφανίζεται στο τεύχος «Η διχόνοια» ως Ρωμαίος εκατόνταρχος.
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Χοντρός και Λιγνός (Οβελίξ & Σία)

- Ζακ Σιράκ: Ο Γάλλος πολιτικός εμφανίζεται στο τεύχος «Οβελίξ & Σία» ως φιλελεύθερος μάνατζερ και κάνει άνω κάτω το γαλατικό χωριό, εισάγοντας τη λογική της κερδοσκοπίας.

- «Χοντρός» και «Λιγνός»: Οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ εμφανίζονται στο «Οβελίξ & Σία» ως Ρωμαίοι λεγεωνάριοι.

- Ντιπόν και Ντιπόν: Οι δίδυμοι ντετέκτιβ του κόμικ «Τεν Τεν» εμφανίζονται στο τεύχος «Ο Αστερίξ στους Βέλγους».

Σον Κόνερι (Η Οδύσσεια του Αστερίξ)

- Σον Κόνερι: ο Σκωτσέζος «Τζέιμς Μποντ» υποδύεται τον μυστικό πράκτορα του Καίσαρα στο τεύχος «Η Οδύσσεια του Αστερίξ» με το εκπληκτικό όνομα Zerozerosix (006)!

- Ζαν Γκαμπέν: Ο θρύλος του γαλλικού φιλμ νουάρ υποδύεται τον Πόντιο Πιλάτο στην «Οδύσσεια του Αστερίξ».

- Κερκ Ντάγκλας: Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός εμφανίζεται ως Έλληνας σκλάβος με το όνομα Spartakis στην «Γαλέρα του Οβελίξ».
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Οι Beatles (Ο Αστερίξ στους Βρετανούς)

- Έντι Μερξ: Ο μεγαλύτερος ποδηλάτης της ιστορίας εμφανίζεται ως ταχύτατος αγγελιοφόρος στο τεύχος «Ο Αστερίξ στους Βέλγους».

- Beatles: Τα «σκαθάρια» από το Λίβερπουλ υποδύονται μια παρέα Βρετανών βάρδων που δίνουν αυτόγραφα σε τρελαμένες φαν στο τεύχος «Ο Αστερίξ στους Βρετανούς».

- Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Ο Αμερικανός ηθοποιός παρουσιάζεται ως εξωγήινος μυώδης σούπερ ήρωας που εκτελεί εντολές στο τεύχος «Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους».

Ουντερζό αριστερά και Γκοσινί δεξιά (Οβελίξ & Σία)

- Γκοσινί & Ουντερζό: Οι ίδιοι οι δημιουργοί του Αστερίξ φυσικά και δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τις σελίδες του κόμικ τους. Εμφανίζονται σε διάφορα τεύχη, όμως το κορυφαίο σκίτσο είναι από το «Οβελίξ & Σία», εκεί που ως Ρωμαίοι λεγεωνάριοι μεταφέρουν έναν άλλο μεθυσμένο λεγεωνάριο, την καρικατούρα του διάσημου στη Γαλλία σκηνοθέτη Πιέρ Τσερνιά.
ΤΑ ΤΕΥΧΗ

Από το 1961 μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 35 επίσημα τεύχη με ιστορίες του Αστερίξ. Τα πρώτα 24 συνυπογράφονται από τους Goscinny και Uderzo, τα επόμενα 10 (μετά τον θάνατο του Goscinny το 1977) μόνο από τον Uderzo, ενώ το τελευταίο από τους Jean-Yves Ferri και Didier Conrad.
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Τα 24 πρώτα τεύχη του Αστερίξ που συνυπέγραψαν οι Γκοσινί και Ουντερζό (1961-1979)
Εκδόσεις Hachette (Uderzo & Goscinny)

01. Αστερίξ ο Γάλάτης – Asterix le Gaulois, 1961

02. Το χρυσό δρεπάνι – La Serpe d'or, 1962

03. Ο Αστερίξ και οι Γότθοι – Asterix et les Goths, 1963

04. Ο Αστερίξ μονομάχος – Asterix gladiateur, 1964

05. Ο γύρος της Γαλατίας – Le tour de Gaule d'Asterix, 1965

06. Αστερίξ και Κλεοπάτρα – Asterix et Cleopatre, 1965

07. Ο αγώνας των αρχηγών – Le combat des chefs, 1966

08. Ο Αστερίξ στους βρετανούς – Asterix chez les Bretons, 1966

09. Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί – Asterix et les Normands, 1967

10. Ο Αστερίξ λεγεωνάριος – Asterix legionnaire, 1967

11. Η ασπίδα της Αρβέρνης – Le bouclier Arverne, 1968

12. Ο Αστερίξ στους Ολυμπ. Αγώνες – Asterix aux Jeux Olympiques, 1968

13. Ο Αστερίξ και η χύτρα – Asterix et le chaudron, 1969

14. Ο Αστερίξ στην Ισπανία – Asterix en Hispanie, 1969

15. Η διχόνοια – La zizanie, 1970

16. Ο Αστερίξ στους Ελβετούς – Asterix chez les Helvetes, 1970

17. Η κατοικία των θεών – Le domaine des dieux, 1971

18. Οι δάφνες του Καίσαρα – Les lauriers de Cesar, 1972

19. Ο Μάντης – Le Devin, 1972

20. Ο Αστερίξ στην Κορσική – Asterix en Corse, 1973

21. Το δώρο του Καίσαρα – Le cadeau de Cesar, 1974

22. Το μεγάλο ταξίδι – La grande traverse, 1975

23. Οβελίξ και Σία – Obelix et compagnie, 1976

24. Ο Αστερίξ στους Βέλγους – Asterix chez les Belges, 1979

Εκδόσεις Albert Rene (Uderzo)

Το 34ο και τελευταίο (επετειακό) τεύχος του Αστερίξ που υπέγραψε ο Ουντερζό (2009)

25. Η μεγάλη τάφρος – Le Grand Fosse, 1980

26. Η Οδύσσεια του Αστερίξ – L'Odyssee d'Asterix, 1981

27. Ο γιός του Αστερίξ – Le fils d'Asterix, 1983

28. Ο Αστερίξ και η Χαλαλίμα – Asterix chez Rahazade, 1987

29. Ρόδο και ξίφος – La Rose et le Glaive, 1991

30. Η γαλέρα του Οβελίξ – La galere d'Obelix, 1996

31. Ο Αστερίξ και η Λατραβιάτα – Asterix et Latraviata, 2001

32. Ο Αστερίξ και η επιστροφή των Γαλατών – La Rentree Gauloise, 2003

33. Ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους – Le ciel lui tombe sur la tete, 2005

34. Το χρυσό βιβλίο – L'anniversaire d'Astérix et Obélix - Le Livre d'or, 2009

35. Ο Αστερίξ και οι Πίκτες – Asterix chez les Pictes, 2013

Στην Ελλάδα ο Αστερίξ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του '60 από τις εκδόσεις Σπανός. Το 1979 τα δικαιώματα πέρασαν στην Anglo-Hellenic Agency του Ψαρόπουλου και από το 1989 ανήκουν στην Μαμούθ Comix, η οποία έχει πουλήσει περίπου 7 εκατομμύρια άλμπουμ του Αστερίξ.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 54 ετών

Από την ταινία "Αστερίξ & Οβελίξ, Αποστολή Κλεοπάτρα" του 2002. Από αριστερά οι Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Οβελίξ), Μόνικα Μπελούτσι (Κλεοπάτρα) και Κριστιάν Κλαβιέ (Αστερίξ).

Από το 1959, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Αστερίξ, μέχρι και σήμερα, έχουν γυριστεί 12 ταινίες με θέμα τις περιπέτειες των κατοίκων του γαλατικού χωριού. Οι 8 από αυτές είναι κινουμένων σχεδίων, ενώ οι υπόλοιπες 4 ζωντανής δράσης με κανονικούς ηθοποιούς. Το 2014 θα κυκλοφορήσει η 9η ταινία κινούμενων σχεδίων, «Αστερίξ, η κατοικία των Θεών», η πρώτη με τεχνολογία 3D. Όλες έχουν σημειώσει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την τετραλογία ταινιών μεγάλου μήκους, όπου πρωταγωνιστεί ο Γάλλος ηθοποιός Gerard Depardieu στο ρόλο του Οβελίξ. Πρόκειται για τις:

- Αστερίξ & Οβελίξ εναντίον Καίσαρα (Asterix et Obelix contre Cesar) 1999

- Αστερίξ & Οβελίξ, Αποστολή Κλεοπάτρα (Asterix et Obelix: Mission Cleopatre) 2002

- Αστερίξ & Οβελίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Asterix aux Jeux Olympiques) 2008

- Αστερίξ & Οβελίξ στη Βρετανία (Asterix et Obelix: Au service de sa Majeste) 2012

Πηγές: asterix.com, asterix.co.nz, roman-empire.net, wiki, musicradio.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel