Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Εμφυτεύματα δοντιών: Oι παρενέργειές τους & πώς να τις αποφύγετε;
ikteo limnou
Εμφυτεύματα δοντιών: Oι παρενέργειές τους & πώς να τις αποφύγετε;
03.08.2021 | 20:04

Εμφυτεύματα δοντιών: Oι παρενέργειές τους & πώς να τις αποφύγετε;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν μία εξαιρετική λύση για το πρόβλημα της απώλειας δοντιών, παρέχοντας άνεση, φυσικό αποτέλεσμα, εξαιρετική ανθεκτικότητα και μεγάλη διάρκεια. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγονται τα τελευταία χρόνια από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Μάλιστα, με την πρόοδο της επιστήμης οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμφυτευμάτων έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ έχει πέσει και το κόστος τους. Ωστόσο, όπως σε κάθε ιατρική πράξη, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξουν επιπλοκές και η επέμβαση είτε να μην πετύχει είτε να έχει μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.

Ποιες είναι αυτές οι παρενέργειες; Είναι επικίνδυνες για τη συνολική μας υγεία; Υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγουμε; Τις απαντήσεις στις εύλογες αυτές ερωτήσεις μας δίνουν οι γιατροί από την Οδοντιατρική Κλινική Smile Clinic.

Βραχυπρόθεσμες επιπλοκές

Πρόκειται για επιπλοκές, οι οποίες παρουσιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση (δηλαδή από τις πρώτες ώρες μέχρι τους πρώτους 3-4 μήνες μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων). Σε αυτές τις επιπλοκές δεν περιλαμβάνονται ο πόνος και το πρήξιμο για λίγες μέρες, τα οποία είναι εντελώς αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι επιπλοκές που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι οι εξής:

 • Μόλυνση στο σημείο του εμφυτεύματος
 • Κινητικότητα και αστάθεια στο εμφύτευμα
 • Ανεπαρκής υποστήριξη από το οστό που οδηγεί σταδιακά σε απόρριψη του εμφυτεύματος.
 • Αλλεργική αντίδραση από το υλικό του εμφυτεύματος.

Μακροπρόθεσμες επιπλοκές

Δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές, δηλαδή αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση. Τέτοιες μπορεί να είναι:

 • Βλάβη των νεύρων ή των γύρω ιστών που προκαλεί μούδιασμα στη γλώσσα, τα χείλη, τα ούλα και το πρόσωπο.
 • Απόρριψη του εμφυτεύματος που προκαλεί αυξημένο πόνο, πρήξιμο και πυρετό.

Πώς να αποφύγετε τις παρενέργειες από τα οδοντικά εμφυτεύματα

xamogelo me emfiteumata

Ένα ποσοστό αποτυχίας είναι αναπόφευκτο σε κάθε ιατρική πράξη. Ωστόσο, τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν μια γενικά απλή επέμβαση, της οποίας τα αποτελέσματα μπορούν να προβλεφθούν σε σημαντικό βαθμό. Έτσι, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να αποφύγετε τις επιπλοκές και να απολαύσετε την άνετη αίσθηση που δίνουν τα εμφυτεύματα.

Τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε είναι τα εξής:

 • Φροντίστε σωστά για τα οδοντικά σας εμφυτεύματα. Η φροντίδα τους πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια με των φυσικών δοντιών, δηλαδή καθημερινό βούρτσισμα και νήμα.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες.
 • Κόψτε το κάπνισμα.
 • Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου, για να υποστηρίξετε ισχυρά οστά. Μπορείτε να το κάνετε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και πρόσληψης μέσω τροφών, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, μπρόκολο και πορτοκάλια.
 • Αποφύγετε συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια, όπως το να μασάτε τσίχλα και να τρώτε πολύ σκληρές τροφές.

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που μπορείτε να κάνετε, για να έχετε τη μέγιστη επιτυχία στα εμφυτεύματα. Η τεχνική του χειρουργού οδοντιάτρου παίζει τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα απόρριψης του εμφυτεύματος και η βλάβη των γύρω ιστών. Η εξειδικευμένη εκπαίδευσή του και η εμπειρία του είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με τα ποσοστά επιτυχίας του σε τέτοιες λεπτές επεμβάσεις που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018