Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Αμυγδαλιά, η πανέμορφη πριγκίπισσα!

banner roots

Αμυγδαλιά, η πανέμορφη πριγκίπισσα!
14.02.2019 | 19:01

Αμυγδαλιά, η πανέμορφη πριγκίπισσα!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο lemnosnature.gr

Το είδος

Η αμυγδαλιά (Amygdalus communis) είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο με ύψος 4-12 μέτρα. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή /ελλειψοειδή, πριονωτά. Ο καρπός της στα πρώτα στάδια χνουδωτός, μονόσπερμος και τα άνθη είναι  λευκά αποτελούμενα από 5 πέταλα. Το είδος ανθίζει μέσα στον Ιανουάριο με Φεβρουάριο και είναι από τα πρώτα με ανθοφορία τον χειμώνα.

Καλλιέργεια

Από ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο γνωρίζουμε ότι η μη εξημερωμένη αμυγδαλιά εμφανίζεται από το 8.000 π.Χ. ενώ έως το 3.000 π.Χ. γίνεται η εξημέρωση της. Έλληνες και Πέρσες αναφέρουν τον καρπό της αμυγδαλιάς ως εδώδιμο από τον 6 π.Χ. αιώνα ενώ 4 αιώνες αργότερα από την Ελλάδα θα διαδοθεί στην Ιταλία με την λατινική ονομασία να είναι nux Graecum (ελληνικό καρύδι).

Σήμερα η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι διαδεδομένη. Υπάρχουν πολλά είδη και ο καρπός τους έχει τεράστια θρεπτική αξία. Από το ξύλο της αμυγδαλιάς κατασκευάζεται και το στόμιο του μουσικού οργάνου Γκάιντα.

Αμυγδαλιά η πανέμορφη πριγκίπισσα

Η Φυλλίς ήταν μια πανέμορφη πριγκίπισσα της Θράκης η οποία ερωτεύθηκε τον Δημοφώντα, γιο του Θησέα, όταν αυτός επέστρεφε από την Τροία. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και ήταν ευτυχισμένοι αλλά ο Δημοφώντας μετά από καιρό νοστάλγησε την πατρίδα του και φαινόταν στενοχωρημένος. Η Φυλλίς μη μπορώντας να τον βλέπει θλιμμένο του είπε να φύγει. Πίστευε ότι αν την αγαπούσε πραγματικά αυτός κάποια μέρα θα ξαναγύριζε κοντά της. Έτσι κι έγινε, ο Δημοφώντας έφυγε και η Φυλλίς έμεινε πίσω να τον περιμένει. Όμως τα χρόνια περνούσαν και ο αγαπημένος της δεν επέστρεφε κι έτσι μόνη περιμένοντας μαράζωσε  και πέθανε. Οι Θεοί βλέποντας το τέλος της Φυλλίς την μεταμόρφωσαν σε δέντρο για να μπορεί να περιμένει τον αγαπημένο της περισσότερο. Τα χρόνια πέρασαν και ο Δημοφώντας κάποια στιγμή επέστρεψε στη Θράκη αλλά αντί για την αγαπημένη του γυναίκα βρήκε ένα δέντρο χωρίς φύλλα, σα ξερό, να στέκεται στην παγωνιά. Γεμάτος τύψεις και με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε τον κορμό κι αμέσως εκείνη γέμισε άνθη, μέσα στον χειμώνα, νικώντας τον θάνατο.

Έτσι η Αμυγδαλιά έγινε το σύμβολο της ελπίδας.

Πληροφορίες-Πηγές:

24/01/2018 https://elhalflashbacks.blogspot.gr/2017/02/o-mithos-tis-amigdalias.html

24/01/2018 http://www.alekati.gr/%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC

Αρχική φωτογραφία: http://almond.gr/%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF/

Άρθρο από http://wi-fi-votaniki.net/

Κείμενο-Επιμέλεια: M.Sc. Φώτω Κόνσολα

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το