Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Πανσέληνος και μικρή μερική έκλειψη της Σελήνης απόψε, ορατή και από την Ελλάδα

the roots web banners 06

Πανσέληνος και μικρή μερική έκλειψη της Σελήνης απόψε, ορατή και από την Ελλάδα
25.04.2013 | 12:41

Πανσέληνος και μικρή μερική έκλειψη της Σελήνης απόψε, ορατή και από την Ελλάδα

Συντάκτης:  Χρήστος Χρηστινάκης
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Στην Ελλάδα, η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 ώρα το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54.

Η αποψινή πανσέληνος, που θα εμφανιστεί περίπου στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα συνοδευτεί και από μια μερική σεληνιακή έκλειψη, που θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης (και στην Ελλάδα), της Αφρικής, της κεντρικής Ασίας και της δυτικής Αυστραλίας.

Πρόκειται για την πρώτη έκλειψη οποιασδήποτε μορφής (σεληνιακή ή ηλιακή) εντός του 2013. Συνολικά τρεις σεληνιακές εκλείψεις θα συμβούν φέτος, οι άλλες δύο στις 25 Μαΐου και 18 Οκτωβρίου 2013.

Στη διάρκεια του έτους θα υπάρξουν και δύο μικρές ηλιακές εκλείψεις.

Η σημερινή θα είναι μια μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης (μόλις το 1,5% της διαμέτρου του φεγγαριού) και θα έχει διάρκεια μόνο 27 λεπτών (η δεύτερη συντομότερη του 21ου αιώνα). Παρά τη μικρή αυτή κάλυψη -και εφόσον ο κατά τόπους καιρός επιτρέψει την παρατήρηση- η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά.

Στην Ελλάδα, η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 ώρα το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 ώρα της 26ης Απριλίου.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν τα τρία ουράνια σώματα (Ήλιος, Γη, Σελήνη) ευθυγραμμίζονται, με τον πλανήτη μας να παρεμβάλλεται ανάμεσα στο άστρο μας και στον δορυφόρο μας. Οι μερικές σεληνιακές εκλείψεις είναι πολύ λιγότερο θεαματικές από τις ολικές, όταν όλος ο δίσκος του φεγγαριού καλύπτεται από τη σκιά της Γης.


Πηγή: skai.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel