Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Υποψήφιος για διεθνές βραβείο ο Κώστας Βαξεβάνης

the roots web banners 06

Υποψήφιος για διεθνές βραβείο ο Κώστας Βαξεβάνης
24.01.2013 | 02:17

Υποψήφιος για διεθνές βραβείο ο Κώστας Βαξεβάνης

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Υποψήφιος στην κατηγορία "Δημοσιογραφία" στα διεθνή βραβεία του Οργανισμού "Index on Cencorship" με την αιγίδα της εφημεριδας Guardian είναι ο Έλληνας δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης.

Στα βραβεία Index βραβεύονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου στις κατηγορίες "Δημοσιογραφία", "Δικτυακή Ελευθερία", "Τέχνη" και "Υποστήριξη".

Μαζί με τον Κώστα Βαξεβάνη υποψήφιοι είναι ο Mosireen -Αιγύπτιος πολίτης, η Ta Phong Tan, φυλακισμένη Βιετναμέζα blogger και η Sadiye Eser, φυλακισμένη δημοσιογράφος από τη Τουρκία.

Για τον Κώστα Βαξεβάνη και την υποψηφιότητα του:

Η σύλληψη του Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφου στις 28 Οκτωβρίου 2012, μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ οδήγησε σε διεθνή καταδίκη. Ο δημοσιογράφος αθωώθηκε το Νοέμβριο στη δίκη που οδηγήθηκε για καταπάτηση προσωπικών δεδομένων, αλλά ο εισαγγελέας Αθηνών ζήτησε επανάληψη της δίκης.

Ο Βαξεβάνης δημοσίευσε στο περιοδικό HOT DOC τον Οκτώβριο τη λεγόμενη λίστα Λαγκαρντ στην οποία περιλαμβάνονται Έλληνες οι οποίοι είχαν λογαριασμούς σε Ελβετική τράπεζα.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην Guardian:

«Η χώρα κυβερνάται από ένα δηλητηριώδη συνδυασμό των επιχειρηματιών τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την πλάτη ο ένας του άλλου … Αν τα ξένα ΜΜΕ δεν είχαν δείξει τέτοιο ενδιαφέρον, η υπόθεση θα είχε θαφτεί».

Ο Δημήτρης Τρίμης, επικεφαλής της ΕΣΗΕΑ , δήλωσε στο BBC ότι "η πίεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν η πιο έντονη της καριέρας του. Πριν από τη σύλληψή του Βαξεβάνη δύο παρουσιαστές της κρατικής τηλεόραση, κόπηκαν την ώρα που βρίσκονταν στον τηλεοπτικό αέρα, εξαιτίας της συζήτησης που ξεκίνησε βασισμένη στην απάντηση ενός υπουργού για τις δηλώσεις των αντιφασιστικών διαδηλωτών που είχαν βασανιστεί από την αστυνομία".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel