Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Τελικά πονούν τα ψάρια;

banner roots

Τελικά πονούν τα ψάρια;
15.01.2013 | 10:52

Τελικά πονούν τα ψάρια;

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Κατά τη μελέτη που παρουσιάζεται μέσα από το επιστημονικό έντυπο «Fish and Fisheries», το σπαρτάρισμα των ψαριών όταν πιάνονται στο αγκίστρι οφείλεται περισσότερο σε ασυνείδητη αντίδραση παρά στον πόνο που βιώνουν.



Αντίθετες παλαιότερες μελέτες

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ψάρια έχουν αλγοϋποδοχείς - αισθητήριους υποδοχείς που στην περίπτωση του ανθρώπου αντιδρούν σε αίτια που προκαλούν βλάβη στους ιστούς, στέλνοντας σήμα στον εγκέφαλο για την αίσθηση του πόνου. Είχαν επίσης δείξει ότι οι συγκεκριμένοι αλγοϋποδοχείς επέτρεπαν στα ψάρια να βιώνουν τη συνειδητή εμπειρία του πόνου, όπως και την ανακλαστική μορφή του.

Οι αμερικανοί ειδικοί παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι ο μικρός αριθμός των συγκεκριμένων υποδοχέων στην περίπτωση των ψαριών φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την ενεργοποίηση μιας ασυνείδητης αντίδρασης όπως π.χ. το σπαρτάρισμα, παρά με πόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Ρόουζ, προχώρησαν σε μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών και είδαν ότι η πέστροφα και άλλα ψάρια διέθεταν πολύ μικρό αριθμό ινών C – έναν συγκεκριμένο τύπο αλγοϋποδοχέων. Διαπίστωσαν ακόμα, ότι τα ψάρια δεν διαθέτουν αναπτυγμένο νεοφλοιό ώστε να αισθάνονται τον πόνο, με αποτέλεσμα να μην τον βιώνουν όπως ο άνθρωπος.

Από την πλευρά του ο βρετανικός φιλοζωϊκός οργανισμός «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals» (RSPCA) έσπευσε να ανακοινώσει πως: «Μεγάλος αριθμός δημοσιευμένων μελετών αποδεικνύει πως τα ψάρια βιώνουν πόνο και αυτό παραμένει πεποίθησή μας».

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το