Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ Ιταλίδα γιατρός Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι

the roots web banners 06

Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ Ιταλίδα γιατρός Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι
31.12.2012 | 02:57

Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ Ιταλίδα γιατρός Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Μοιράστηκε το μεγάλο βραβείο με τον Αμερικανό βιοχημικό Στάνλεϊ Κοέν για τις ανακαλύψεις που έκαναν από κοινού στις ΗΠΑ σχετικά με την δομή και την ζωή των κυττάρων, ανακαλύψεις που είχαν σημαντική βοήθεια στην κατανόηση φαινομένων όπως οι όγκοι, οι δυσπλασίες και η άνοια.Ήταν δε η γηραιότερη εν ζωή βραβευμένη με Νόμπελ και η πρώτη, και μόνη ως σήμερα που ξεπέρασε τα 100 έτη ζωής.

Την τελευταία εικοσιπενταετία, ανέπτυξε αδιάκοπη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα, από την συγγραφή βιβλίων, μέχρι την επιστημονική μελέτη και την δημιουργία ιδρύματος για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών.

«Το θέμα είναι να διατηρεί πάντα, κανείς, ζωντανά τα ενδιαφέροντά του. Όλοι όσοι μπορέσαμε να μορφωθούμε, πρέπει να εκτιμούμε πάντα την τεράστια τύχη που είχαμε», είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις της .

«Στον άνθρωπο υπάρχει ένα στοιχείο που έχει μείνει σχεδόν όπως πριν από χιλιάδες χρόνια, η ψυχολογική και συγκινησιακή παράμετρος. Κάτι που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί», υπογράμμιζε συχνά.

Ως ισόβια γερουσιάστρια, από το 2001, είχε υποστηρίξει δυναμικά, μέχρι το 2008, τις κυβερνήσεις του κεντροαριστερού Ρομάνο Πρόντι, μεταβαίνοντας στην Γερουσία, για να ψηφίσει, κάθε φορά που η κυβερνητική πλειοψηφία κινδύνευε να μην μπορέσει να περάσει κύριας σημασίας νόμους.

Η Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι ήταν, επίσης, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατίου.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν είχε παιδιά, γιατί όπως έλεγε φοβόταν ότι αυτού του είδους οι δεσμοί θα υπονόμευαν την ανεξαρτησία της.

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το