Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σε θέσεις μάχης στο ΠΑΣΟΚ: Αμφισβητίες και προεδρικοί ανταλλάσσουν πυρά και περιμένουν τις αποφάσεις Χάρη Δούκα

the roots web banners 06

Σε θέσεις μάχης στο ΠΑΣΟΚ: Αμφισβητίες και προεδρικοί ανταλλάσσουν πυρά και περιμένουν τις αποφάσεις Χάρη Δούκα
14.06.2024 | 10:37

Σε θέσεις μάχης στο ΠΑΣΟΚ: Αμφισβητίες και προεδρικοί ανταλλάσσουν πυρά και περιμένουν τις αποφάσεις Χάρη Δούκα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δίνη εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Τα πυρά κατά Ανδρουλάκη από τους αμφισβητίες του συνεχίστηκαν για ένα ακόμη 24ωρο, ενώ η Χ. Τρικούπη πέρασε στην αντεπίθεση καθώς βγήκαν προς υπεράσπιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μια σειρά στελεχών.

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης των προθέσεων του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μέσω συνέντευξής του που θα δημοσιευτεί στην «Καθημερινή της Κυριακής» οι «στρατοί» παίρνουν θέσεις μάχης.

Την Τετάρτη πιθανότατα, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να ακουστεί κριτική, ενώ η πρώτη σύγκρουση αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή που τοποθετείται στις 30 Ιουνίου. Στη Κ.Ε με τα τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία. Ωστόσο, οι αμφισβητίες τους διαμηνύουν ότι έχουν μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές (το 1/3 του οργάνου) αλλά και χιλιάδες υπογραφές από νομαρχιακές επιτροπές προκειμένου να πετύχουν την σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που είναι και το όργανο το οποίο τελικά θα αποφασίσει για το αν θα αλλάξει η καταστατική πρόβλεψη και διεξαχθούν νωρίτερα οι εσωκομματικές εκλογές.

«Δεν θα τον αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», λένε όσοι κοντράρουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να σέρνεται για 1,5 χρόνο αυτή η κατάσταση και επιστρέφουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις αιτιάσεις περί εσωστρέφειας: «Αυτός συντηρεί την εσωστρέφεια με την άρνησή του να δώσει λύση», λένε οι επικριτές του.

Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και εκλογή νέας ηγεσίας τον Οκτώβριο του '25.

Μεϊμάρογλου: Να επισπευσθούν οι διαδικασίες

Από την πλευρά του το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μεϊμάρογλου ζητά επίσης να επισπευσθούν οι διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας: «Οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες προς το συνέδριο πρέπει να προχωρήσουν με συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, χωρίς πανικό και εκβιαστικές λογικές αλλά με επίσπευση του χρόνου ώστε να περιοριστεί η εσωστρέφεια και η ηγεσία που θα εκλεγεί να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση για την προετοιμασία της παράταξης εν όψει των εθνικών εκλογών. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το να ξεπεράσει τις προσωποπαγείς μεθοδεύσεις και τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις τις οποίες η δημοκρατική παράταξη πλήρωσε πολύ ακριβά μέχρι σήμερα» σημειώνει ο κ. Μεϊμάρογλου. Τονίζει μάλιστα ότι «η επιβαλλόμενη συζήτηση στα «όργανα», τα οποία θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις για τη μελλοντική πορεία του κόμματος, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη δημοσιοποίηση των ατομικών απόψεων των στελεχών».

Γερουλάνος: Ο Ανδρουλάκης είχε πει ότι, αν είμαστε τρίτοι, θα είναι ήττα

Στον αντίποδα, ο Παύλος Γερουλάνος επανήλθε χθες, τονίζοντας ότι ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης εκείνος που «είχε πει ότι, αν είμαστε τρίτο κόμμα, θα είναι πολιτική ήττα».

«Δεν μπορούσα να ακούω τρεις ημέρες να λένε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ανέκαθεν η Αττική», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «ειδικά η Αθήνα είναι η μόνη περιφέρεια όπου αυξήσαμε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους».

Για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως «Έχουμε δουλειά να κάνουμε πρώτα» και «αν δεν κάνουμε σωστή αποτύπωση του αποτελέσματος, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα».

Γιαννακοπούλου: «Πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι διαδικασίες και να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα»

Από την πλευρά της, η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ είπε μεταξύ άλλων ότι «το να δούμε για ποιον λόγο πήραμε μόλις 0,95% αντί να είμαστε δεύτεροι, δεν είναι χάρη στον κ. Μητσοτάκη» και πως «η μεγαλύτερη χάρη θα ήταν να έχει μια αντιπολίτευση που κινείται σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά».

Πρόσθεσε ότι «εσωστρέφεια είναι να γίνεται συζήτηση επί ενάμιση χρόνο μέχρι το 2025 για το τι θα γίνει, τι θα μπορούσε να γίνει, ενώ πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι διαδικασίες και να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα».

Σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως όταν ανοίγει ένας διάλογος, προτεραιότητα έχουν οι πολιτικές, οι οποίες όμως «εκφράζονται από πρόσωπα».

Λιακούλη: Είναι η στιγμή να εκφραστούν ελεύθερα όλα

«Είναι η στιγμή να εκφραστούν όλα ελεύθερα», τόνισε από τη πλευρά της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα, ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων, με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Χρηστίδης: «Η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν»

Στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα» Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε για τις εξελίξεις στο «πράσινο στρατόπεδο», ότι «οι πολίτες με το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα κόμματα, τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε και θα τα συζητήσουμε όταν συγκληθούν τα αρμόδια όργανα». Πρόσθεσε ότι ο κόσμος «περιμένει λύσεις από εμάς στα προβλήματα της καθημερινότητας».

Για το κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει τους πολίτες. Σχετικά με δική του πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, τόνισε πως «η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν».

Καστανίδης: «Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει τη φιλοτιμία να παραιτηθεί»

Ευθείες βολές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται».

Δουδωνής: «Η χώρα και αυτός ο χώρος δεν πάσχει προσώπων, πάσχει φορέα»

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, που ανήκει στους «προεδρικούς», μιλώντας χθες στον Real fm, υπεραμύνθηκε του εκλογικού αποτελέσματος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ως προς τη διαδοχολογία Ανδρουλάκη ότι «αυτή η χώρα και αυτός ο χώρος δεν πάσχει προσώπων, ούτε προσωπικοτήτων, πάσχει φορέα, πάσχει δεύτερου πόλου, ο οποίος στην ουσία στην κεντροαριστερά θα είναι και ο ένας πόλος, για να είναι ο άλλος η κεντροδεξιά».

Απ. Κακλαμάνης: Ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ

Θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής». 

Δείτε την ανάρτηση του Απόστολου Κακλαμάνη:

Παρασύρης: Η εικόνα στα τηλεπαράθυρα μας αδικεί, απογοητεύει την παράταξη

Τέλος, ο βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, μέσω ανάρτησης στο Facebook, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα στα τηλεπαράθυρα μας αδεικεί και απογοητεύει την παράταξη» και πως «η ενότητα σφυρηλατείται με σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες του κόμματος. Θα συζητήσουμε, εξάλλου, διεξοδικά στα όργανά μας πώς θα δυναμώσουμε κι άλλο την πορεία μας».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το