Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αποδίδουν οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης

the roots web banners 06

Αποδίδουν οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης
18.10.2012 | 18:17

Αποδίδουν οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

Το κρίσιμο στοίχημα του ελέγχου της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας και μείωσης των λαθρεπιβατών κατά 50% ως το τέλος του έτους φαίνεται ότι κερδίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Aπό τα πρώτα στοιχεία προκύπτει υπολογίσιμη αύξηση των πωλήσεων στα εισιτήρια η οποία, εφόσον συνεχιστεί, μπορεί να αποδώσει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

 Αν παγιωθεί η τάση η κυβέρνηση θα έχει ένα ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την διατήρηση του κόστους των εισιτηρίων στα σημερινά επίπεδα, αποφεύγοντας την αύξηση 25% που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2013. 

Αύξηση των πωλήσεων 9%

Στο πρώτο 20ήμερο εφαρμογής των μέτρων (δηλαδή στο διάστημα 24 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτώβριου) καταγράφηκε αύξηση 9% στις πωλήσεις των εισιτηρίων στα μέσα σταθερής τροχιάς σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες τρεις εβδομάδες (το χρονικό διάστημα 3 – 23 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η βελτίωση αυτή υπερβαίνει την αναμενόμενη -λόγω εποχικότητας- και αποδίδεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ειδικότερα από τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τράμ τις πρώτες 3 εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου:

• Επιβλήθηκαν συνολικά 3.431 πρόστιμα αξίας 272.580 ευρώ.
• Το 4% των προστίμων εισπράχθηκε τοις μετρητοίς, ενώ το υπόλοιπο 96% καταλογίστηκε επί πιστώσει.
• Το 63% των περιπτώσεων αφορά επιβάτες που δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήριο, ενώ ποσοστό 19% εκείνους που δεν είχαν μαζί τους το δελτίο μερικής απαλλαγής.
• Το 5% των παραβάσεων αφορούσαν σε πλαστά εισιτήρια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, εάν το ποσοστό αύξησης παγιωθεί στο σύνολο των εισπράξεων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) για ένα έτος, τα επιπλέον έσοδα θα ήταν περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Προσπάθεια με συνέχεια

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της λαθρεπιβίβασης, πέρα από την εντατικοποίηση των ελέγχων που θα συνεχιστεί, στο τέλος του μήνα θα τεθούν σε ισχύ επιπλέον μέτρα.

Ιδιαίτερη απόδοση αναμένεται ότι θα έχει το μέτρο που προβλέπει τη δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου για κάθε δέκα αγορασμένα εφόσον αυτά προσκομίζονται σε εκδοτήριο του ΟΑΣΑ. Με το μέτρο αυτό ο επιβάτης θα έχει κίνητρο να κρατά το εισιτήριό και όχι να το χαρίζει σε άλλους επιβάτες, όπως κατά κόρον συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, ο ΟΑΣΑ προωθεί τα μέτρα πιστοποίησης που αφορούν στο δίκτυο διανομής και πώλησης εισιτηρίων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της πλαστογράφησης το οποίο επίσης αποτελεί σοβαρή πηγή απώλειας εσόδων για το σύστημα συγκοινωνιών.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel