Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στη Βουλή για το φορολογικό σήμερα ο Μητσοτάκης | Κομβική μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο

the roots web banners 06

Στη Βουλή για το φορολογικό σήμερα ο Μητσοτάκης | Κομβική μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο
06.12.2023 | 08:52

Στη Βουλή για το φορολογικό σήμερα ο Μητσοτάκης | Κομβική μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Με ομιλία του πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφισθεί την Πέμπτη.

Ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί τις αλλαγές στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και τις διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς θεωρεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μία από τις κομβικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του.
 
Παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά των ελευθέρων επαγγελματιών η κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε όσον αφορά τον πυρήνα του νομοσχεδίου, ωστόσο, αποδέχτηκε μία σειρά αλλαγών που προέκυψαν κατά την δημόσια διαβούλευση και αυτό «είναι μία απόδειξη ότι μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία», όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. Η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και η προώθηση των αλλαγών χωρίς λαϊκισμό και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος αποτελεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού αυτή την τετραετία, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.
 
Αναγκαία η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Στην ομιλία του θα παρουσιάσει στοιχεία της ΑΔΑΕ που αποδεικνύουν, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ότι ήταν αναγκαία η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς το μέσο κέρδος που δηλώνει το 71% των 650 χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα ανέρχεται σε 680 ευρώ το μήνα, ποσό μικρότερο από τον κατώτατο μισθό. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης», θα πει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο διότι υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως παράδειγμα για τους νέους που ξεκινούν τώρα την δραστηριότητα τους. Επίσης δίνεται η δυνατότητα της εξαίρεσης σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες ζητήσουν μόνοι τους έλεγχο της επιχείρησης του για να αποδείξουν ότι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα από το τεκμαρτό.
 
Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει 11 παρεμβάσεις του ν/σ που καταπολεμούν την φοροδιαφυγή
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί καμία επαγγελματική ομάδα και θα αναφερθεί στις συνολικά 11 παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που καταπολεμούν την φοροδιαφυγή, εκ των οποίων μόνο μία αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους το νομοσχέδιο προβλέπει οριζόντια έκπτωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος. Επίσης, θα επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Εξάλλου, αυτό προβλέπεται ήδη στον Προϋπολογισμό από τον σχεδόν 500 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στην Υγεία και παραπάνω από 250 εκατομμύρια στην Παιδεία.
 
Η αντιπολίτευση στο στόχαστρο του πρωθυπουργού
Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να μπει η αντιπολίτευση που όλο αυτό το διάστημα επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες αλλαγές «αφοριστικά και χωρίς προτάσεις», όπως θα πει. Από το βήμα της Βουλής θα καλέσει τα άλλα κόμματα να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για ένα πρόβλημα που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει και όχι να λαϊκίζουν επιχειρώντας να φανούν αρεστοί σε όσους αντιδρούν. 
 
Πηγή: 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel